2024. április 20., szombat

Módosították a költségvetést

Kerékpárút és vízvezeték építésére kell a pénz – Lemondott a könyvtár és a szociális központ igazgatója Magyarkanizsán

Tegnap Magyarkanizsán a képviselő-testület 45 napirendi pontot tűzött ki megvitatásra. A 29 tagú testület ellenzékből politizáló tagjai (UKROK, Magyar Mozgalom) konstruktív hozzáállásának is köszönhetően bő két óra leforgása alatt minden felterjesztett rendelet- és határozati javaslat kisebb vita és hozzászólások után elfogadásra került.

A népszaporulat negatív mutatói – tavaly az elhunytakhoz viszonyítva csaknem negyvenezerrel kevesebb gyermek született Szerbiában – az Egészségügyi Minisztérium a gyermektelen szülők esetében már támogatja a harmadik mesterséges megtermékenyítési próbálkozást is. A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat a negyedik ilyen megtermékenyítés költségét is fedezi.

A testület módosította költségvetésről szóló rendeletet a folyamatban lévő három projektum társfinanszírozása érdekében. A horgosi Kanizsai úton folyamatban lévő kerékpárút első üteme harmadik szakaszának a megépítésére a költségvetésből 2,1 millió dinárt különítenek el, amihez a tartományi foglalkoztatási titkárság még 1,9 millió dinárral járul hozzá. Adorjánon az Arany János, a József Attila és részben a Tito marsall utcában a vízvezeték-hálózat helyreállítására 2,2 millió dinárra lesz szükség, a tartományi mezőgazdasági titkárság pdig még 3,8 millió dinárt biztosít. Magyarkanizsán ugyancsak vízvezetékcserére 2,8 millió dinárt fordítanak, amelyet ugyancsak a mezőgazdasági titkárság támogat további 5,6 millió dinárral.

A Komunalac közvállalat igazgatója, Pálfi Ervin beszámolt a cég tavalyi pénzügyi eredményéről, eszerint a vállalat 1,27 millió dinár nyereséget valósított meg, tavalyelőtt ennek a felét. Minden szervezeti egység nyereséggel dolgozott. A cég kiadásai 70 millió dinárt tettek ki. A vállalatnak 2015 végén mindössze 26 állandó foglalkoztatottja maradt. A közmunkaprogramokban 46 személyt sikerült alkalmazni meghatározott időre. A foglalkoztatottak számának korlátozása nagy nehézségeket okozott a közvállalatnak a megszaporodott feladatok ellátásában, különös tekintettel a tavalyi migránsáradatra, az általuk hátrahagyott rengeteg szemét eltakarítására, a közterületek rendben tartására. A foglalkoztatottak havi nettó bére valamivel meghaladta a 39.000 dinárt, ami kisebb növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

A képviselők támogatták a Regionális Kreatív Műhely, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény és a József Attila Könyvtár 2017-re szóló munkatervét. A könyvtár igazgatója, dr. Katkics Zoltán két év után kérte a felmentését. A testület a könyvtár megüresedett vezetői tisztségére egy évre Vörös Anna magyartanárt nevezte ki megbízott igazgatónak. Változásra került sor a Szociális Védelmi Szolgáltató Központ élén is. Az intézmény igazgatónője, Terényi Ilona is kérte a felmentését, bár még nem járt le a mandátuma. Megbízott igazgatóvá egyéves időtartamra Tolnai Csaba magyar szakos tanárt szavazattöbbséggel nevezték ki. Ő korábban már egy évet dolgozott az intézményben. Az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy „ismeretlen” személyt neveznek ki a fontos és eddig kiváló eredményeket felmutató közintézmény élére.