2024. április 23., kedd

Luc Bessonnak félmillió euró kártérítést kell fizetnie plagizálás miatt

Plágium miatt 465 ezer euró kártérítésre kötelezte egy párizsi fellebbviteli bíróság a neves francia filmrendezőt, Luc Bessont és cégét, az Europacorpot.

A fellebbviteli bíróság jóváhagyott egy korábbi francia bírósági döntést, amely kimondta, hogy az Europacorp filmje, a 2012-ben bemutatott A titkok nyitja számos hasonlóságot mutat John Carpenter 1981-es Menekülés New Yorkból című kultikus filmjével.

A júniusban kihirdetett ítélet részleteit pénteken hozta nyilvánosságra a BFM Business rádióállomás.

A Besson rendezte sci-fi 2079-ben játszódik, amikor egy űrbéli börtön fellázadt foglyai rabul ejtik az amerikai elnöknek a börtönt meglátogató lányát. Egy ártatlanul börtönbüntetésre ítélt korábbi CIA-ügynököt bíznak meg a lány kiszabadításával.

Carpenter 1981-es filmjében Manhattan börtönszigetén az amerikai elnököt ejtik túszul a rabok. Egy korábbi kommandóst bíznak meg azzal, hogy igen rövid időn belül találja meg és helyezze biztonságba az elnököt.

Az első fokú bírósági tárgyaláson a bíró már elítélte Bessont és produkciós cégét, akkor azonban csak 80 ezer euró pénzbüntetést szabott ki. A francia filmrendező fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság 465 ezer euróra növelte a Carpenternek, forgatókönyvírójának, Nick Castle-nek és a Studiocanal produkciós cégnek fizetendő kárpótlás összegét.