2024. április 25., csütörtök

Fellángolt az erőszak Angola olajban gazdag Cabinda Enklávéjában

Kilenc katonát öltek meg és 14 másikat sebesítettek meg szeparatisták az angolai Cabindában fellángoló harcok során - közölte pénteken a nyugat-afrikai ország enklávéjának függetlenségéért küzdő gerillamozgalom.

Az angolai kormány és hadsereg ugyanakkor nem kommentálta a történéseket.

A Cabinda Enklávé Felszabadítási Front (FLEC) pénteken felszólította a Kongói Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság közé ékelődő enklávéban dolgozó külföldi munkásokat, hogy hagyják el a térséget, mivel életük veszélyben forog.

"A helyzet továbbra is bizonytalan, illetve nagyon feszült a cabindai Belize területen július 25. és 28. között nehézfegyverekkel vívott harcok miatt" - derül ki a FLEC közleményéből.

A gerillamozgalom az angolai olajkitermelés felét adó terület függetlenségéért harcol. A szeparatisták keményebb retorikát ütöttek meg mióta a mozgalom egykori alapítója, Nzita Tiago 88 éves korában franciaországi száműzetésben az idén elhalálozott.

Májusban pedig fegyveresek, akik magukról azt állították, hogy felkelők, megszállták a Chevron amerikai székhelyű nemzetközi olajvállalat egyik fölgázkitermelő platformját az angolai partok előtt, és megfenyegették az ott dolgozó külföldi munkásokat.

Az incidens megkérdőjelezi a luandai kormány helyzetértékelését, amely szerint a 2007-ben kötött békemegállapodást követően a FLEC-et sikerült ártalmatlanítani.

Az angolaitól eltérő etnikai összetételű enklávéban a terület 1975-ben Portugáliától elnyert függetlensége óta alacsony intenzitású gerillamozgalom működik. A 700 ezer lakosú angolai tartomány még a nyugat-afrikai ország mércéje szerint is tömeges szegénységtől szenved, amelyet csak tovább súlyosbított, hogy a zuhanó olajárak miatt a kitermelést végző külföldi vállalatok szélnek eresztettek több ezer helyi munkást.