2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a kisebbségügy és Vajdaság

A szerb kormány épülete (Ótos András felvétele)

Komoly az esély, hogy már augusztus elején megalakuljon az új kormány (Ótos András felvétele)

Egyesek szerint késik, mások szerint még mindig van elég idő az új szerbiai kormány megalakításához. A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége néhány héttel ezelőtt már találkozott egyszer Aleksandar Vučić kormányfővel, amikor a Szerb Haladó Pártnak átadták a koalíciós megállapodási tervezetet. A VMSZ új szerb kormányon belüli szerepvállalásának részleteiről Kovács Elvirát, a párt alelnökét és köztársasági parlamenti képviselőjét kérdeztük.

A koalíciós szerződésünk tervezete valójában a választási programunkat tartalmazza. Azt, amit elvárunk, s aminek a teljesítése fejében hajlandóak lennénk részt venni a leendő kormány munkájában. Mint ismeretes, az elmúlt két évben is a hatalmi többség részét képeztük, s elégedettek vagyunk a Szerb Haladó Párttal megvalósított együttműködéssel. Több önkormányzatban a haladókkal közösen most alakítottuk meg a hatalmat.

Mikor jöhet létre a köztársasági kormány?

Ezt ebben a pillanatban nem tudja senki sem megmondani száz százalékos bizonyossággal. Abban reménykedünk, hogy hamarosan, tehát augusztus folyamán ez megtörténik. Az alkotmányos határidő szeptember elején jár le. Napok kérdése tehát, hogy mikor indul el a tárgyalások második köre.

Milyen szerepre készül a VMSZ a kormányban?

Ahogyan az elmúlt két évben, most is államtitkári szinten szeretnénk részt venni a munkában, a számunkra fontos minisztériumokban szeretnénk államtitkárokat, ilyenek a mezőgazdasági, az oktatási, az egészségügyi és a közlekedési-infrastrukturális tárca.

Hány államtitkára lesz a VMSZ-nek?

Négy területet soroltam fel, mindegyikben egy-egy államtitkárral rendelkezne pártunk.

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

Vannak-e olyan konkrét problémák, amelyeknek a megoldását sürgetni fogják, melyekkel foglalkozni kíván a párt?

Választási programunk végig elérhető volt, nem titkoltuk azt sem, hogy a Szerb Haladó Párttal kívánjuk folytatni a megkezdett együttműködést. A konkrétumokat illetően elsősorban a kisebbségekre, kisebbségek helyzetére összpontosítunk majd. A legégetőbb talán a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása vagy új törvény meghozása – mindenekelőtt a Szerbiai Alkotmánybíróság döntésével kell összhangba hozni a nemzeti tanácsokról szóló jogszabályt. Hangsúlyozni fogjuk, hogy ennek az összehangolásnak a folyamatában a szerzett jogok nem csorbulhatnak. Prioritásnak számít a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény meghozása, a tartomány hatásköreiről szóló törvény elfogadása. A kisebbségi cselekvési tervben meghatározott célkitűzések teljesítése, az azzal kapcsolatos kérdések megválaszolása is rendkívül fontos. A szerb kormány elfogadta ezt az akciótervet, mely konkrét intézkedéseket irányoz elő pontos határidőkkel, s ezek megvalósítása az alap. Nagyon sok infrastrukturális és mezőgazdasági projektum vár ránk, egyesek megvalósítása már az előző mandátum idejében kezdetét vette, felálltak a megfelelő bizottságok, munkacsoportok, elkészültek a kormányhatározatok tervezetei. Ezeket azonban a rendkívüli választások kiírása következtében már nem sikerült parlamenti eljárásba helyezni és elfogadtatni. Szeretnénk tehát mindezeknek a kérdéseknek a megoldását látni, s tulajdonképpen ezt tartalmazza az a jó néhány oldalas koalíciós megállapodási tervezet, amelyet korábban átadtunk a Szerb Haladó Pártnak.

Számít-e arra, hogy a kormánykoalícióval kapcsolatos tárgyalások során felmerül a migránsválság kérdése is, s a VMSZ magyar kormánypolitikához igazított álláspontja, mely egyes esetekben eltérhet a szerb álláspontoktól?

Sokáig a Vajdasági Magyar Szövetség volt az egyetlen párt, amely Szerbiában az ország határainak komolyabb védelme mellett szállt síkra. Mi elsősorban amellett álltunk ki, hogy a polgáraink érdekeit tartsuk elsőrendű kérdésként szem előtt. Mindennapi életükben ne okozzanak az embereknek problémákat a migránsok. Figyelembe kell venni természetesen a humanitárius szempontokat is, azoknak a sorsát, akik menekülnek. Az ország határainak a megvédése azonban kiemelten fontos, illetve az illegális határátkelések megfékezése, az emberkereskedők megbüntetése. Örülünk, hogy az elmúlt hetekben a szerb kormány álláspontja is efelé közeledik. Persze, minden országnak szuverén döntése az, hogyan fog tekinteni erre a kérdésre, s hogyan próbálja a saját határait megvédeni.

Hosszú folyamattá vált a kormány megalakítása, milyen okok állhatnak ennek hátterében, Ön szerint késik-e az új kabinet?

Különböző találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy miért tart el eddig a kormány megalakítása. Én a parlamenti képviselők szemszögéből tudom ezt a kérdést megközelíteni. Ami a képviselőházat illeti, az megalakult, húsz bizottsága közül 19 szintén dolgozni kezdett, már csak a külügyi testület megalakítása maradt hátra. Feladatunk még a parlamenti delegációknak a megválasztása, de ez is hamarosan megtörténik. Mi tehát készen állunk a kormány megalakítására, s reméljük, hogy napok kérdése, hogy a kormányfői tisztségre várakozó Aleksandar Vučić elküldje a személyi javaslatokat. Nem szeretek találgatni, de arra is esély van, hogy még augusztus elején elmondja a programbeszédét, s megalakuljon az új kormány.