2024. március 28., csütörtök

Vajdaságban csak tizenkét községben jó a befektetési légkör

Egyszerűsítik az adminisztrációt, fejlesztési ügynökséget alapítanak a beruházások sikeresebb idevonzása érdekében

A helyi szintű gazdasági fejlődéssel foglalkozó nemzeti szövetség (NALED) képviselőivel és partnereivel találkoztak tegnap Újvidéken, a Master Központban a tartományi kormány tisztségviselői.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A NALED küldöttségét Ana Brnabić, a szövetség igazgatóbizottságának elnöke, a tartományi delegációt pedig Igor Mirović kormányfő vezette a megbeszéléseken, melyeken a gazdasági és politikai élet más képviselői, többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is részt vett.
A találkozó célja az volt, hogy a gazdasági szervezet a vajdasági adminisztráció tisztségviselőivel megismertesse tevékenységének főbb mozzanatait, beszélgessenek azokról az intézkedésekről, amelyek szükségesek a gazdasági élet további fellendítéséhez, de téma volt a magáncégek és közvállalatok partnerviszonya, a mezőgazdasági támogatások rendszere, a helyi önkormányzatok fejlesztése a gazdasági kapacitások növelése érdekében, valamint a tartományi és helyi önkormányzati intézmények együttműködése.
Abban állapodtak meg, hogy a tartományi kormány és a NALED szeptemberben együttműködési nyilatkozatot ír alá Vajdaság gazdasági fejlesztésének új modelljéről. Ennek egyik súlypontja az önkormányzatok adminisztrációs tevékenységének korszerűsítése lesz, de a megfelelő infrastruktúra kiépítését is előtérbe helyezték a köz- és magánvállalatok partnersége révén. Az alapítandó Vajdasági Fejlesztési Ügynökségnek kulcsszerepe lesz az említett célok megvalósításában. Mirović elmondta, hogy Vajdaság célja a gyorsabb gazdasági fejlődés szavatolása, különösen annak a 15 önkormányzatnak a területén, amelyek a fejletlen községek sorába tartoznak. Esetükben – tette hozzá – különösen fontos a NALED által kiállított, gazdasági fejlettséget tükröző tanúsítványok megszerzése. Közölte, hogy a hazai és a külföldi beruházások idevonzása, az adminisztráció leegyszerűsítése is prioritást élvez a közeljövőben. Nagy probléma – fejtette ki –, hogy alig vannak magán- és közvállalati partnerviszonyról kötött szerződések, a befektetők számára mindeddig nem hoztak létre egy olyan intézményt, melyhez bármikor fordulhatnak ügyes-bajos dolgaikkal. A Vajdasági Fejlesztési Ügynökségnek kell majd betöltenie ezt a szerepet – értékelte a találkozón Mirović.
A NALED számításai szerint Vajdaság területén csak 12 község rendelkezik megfelelő befektetési klímával. Branislav Nedimović, a szövetség igazgatóbizottságának alelnöke aláhúzta, hogy éppen ezek az önkormányzatok a legsikeresebbek a megvalósított beruházások terén: 2008 óta összesen 1,29 milliárd eurót vonzottak a saját területükre. A helyi szintű színvonalas szolgáltatásokat kulcsfontosságúnak nevezte, s ezen fognak közösen dolgozni a tartományi kormánnyal – harangozta be Nedimović. Véleménye szerint a magán- és közvállalatok partnerviszonya számos kommunális problémát oldhatna meg, és a szürkegazdaság visszaszorításában is óriási jelentőséggel bírhat.