2024. március 28., csütörtök

Érkezik az „uruguayi nyugdíjszabó”

Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy Sebastián Sosa Ravello, az IMF közgazdásza veszi át augusztus 1-től a valutaalap belgrádi irodájának vezetését. A fiatal uruguayi szakember máris kapott egy ragadványnevet, pontosabban egy titulust, hiszen a szerbiai sajtó egy része „uruguayi nyugdíjszabóként” emlegeti, utalva arra, hogy Szerbiában az IMF ajánlására csökkentették a közszféra béreit, valamint a nyugdíjakat, és a jelek szerint ők szabják majd meg azt is, mikor és milyen mértékben növelhetik a nyugdíjat és a béreket.

Az IMF és Szerbia között 2015 februárjában megkötött, 1,2 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodás eddigi négy felülvizsgálata már sikerrel zárult, a belgrádi iroda pedig folyamatosan együttműködik a kormányzat képviselőivel. Kori Udovički államigazgatási és helyi közigazgatási miniszter hétfőn megköszönte Daehaeng Kimnek, az IMF szerbiai irodája leköszönő vezetőjének eddigi munkáját, mely hozzájárult a valutaalap és Szerbia együttműködésének előremozdításához. Udovički hangsúlyozta Kim bizalomépítő magatartását és tevékenységét, ami nélkül nehezen lehetett volna megalkotni és a valóságban is végrehajtani egy ilyen ambiciózus reformprogramot, amilyent Szerbiában sikerült megvalósítani. A valutaalap leköszönő belgrádi irodavezetője pedig a miniszter asszony érdemeit taglalta. Rámutatott arra, hogy Udovički az egyik legproblematikusabb tárca vezetését elvállalva sikerre tudta vinni a közszféra javallott karcsúsításának eddigi részét. Figyelmeztetett azonban, hogy a karcsúsítást követően meg kell tartani a jó „formát”, az elért eredményeket értékelni kell, nem szabad megengedni a visszarendeződést. A fogyókúrák hasonlatával élve az úgynevezett jojó effektus, azaz a „visszahízás” elkerülésének fontosságát említette, utalva arra, hogy ha a jövőben ismét felduzzasztják pártkáderekkel az állami adminisztrációt, hiábavaló volt a leépítés. Mint ismeretes, a kormány tervei között szerepel, hogy 2015 és 2017 között mintegy 35 ezerrel csökkentik az állami szektorban alkalmazottak számát. Az IMF – mint ismeretes – a szerbiai közszféra leépítését, hatékonyabbá tételét és a pártalapon történő foglalkoztatás megszűntetését szorgalmazza. Udovički már korábban bejelentette, hogy az eddigi leépítések a tervek szerint zajlottak. A távozó irodavezető és a miniszter asszony egyetértett abban, hogy a rendszerbeli reformokat folytatni kell, a közszféra további racionalizációja pedig elengedhetetlen a pénzügyi fegyelem és gyors gazdasági fejlődés szempontjából.

Az alig több mint 30 éves uruguayi közgazdászt az IMF 2006 óta alkalmazza. Eddig a latin-amerikai országok makrogazdasági kérdéseivel foglalkozott, a valutaalap munkatársaként Bolíviában, Mexikóban, Uruguayban és Libanonban is dolgozott már. Kutatási eredményeit a Befektetések a fejlődő országokban, a Globális pénzügyi sokkhatások című tanulmányaiban foglalta össze. Sose korábban, mielőtt az IMF-hez került volna, az uruguayi Center for the Study of Economic and Social Affairs egyetem professzoraként tevékenykedett.

Daehaeng Kim, az IMF szerbiai irodája eddigi vezetőjének távozását Dušan Vujović nemformálisan már egy hónappal ezelőtt bejelentette. A pénzügyminiszter sajnálatát fejezte ki az irodavezető távozása miatt, hiszen Kim már megértette, hogy Szerbia hogyan működik – fogalmazott. A Tanjug értesülése szerint Kim Spanyolországban lesz az IMF állandó képviselője, de a Szerbiával kötött megállapodást is végigkíséri.