2024. március 19., kedd

Rúzsa Magdi és a Plavi Orkestar Zentán

Gazdag városnapi rendezvénysorozat szeptemberben

Zentán idén a városnapot a település első írásos említésének 800. évfordulója jegyében tartják meg, és a jeles évfordulóhoz illően a szervezők gazdag programmal készülnek. Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a program nagyjából összeállt, de kisebb-nagyobb változtatásokra még történhetnek.

– A fő eseményekre szeptember 9-étől 11-éig, vagyis péntektől vasárnapig kerül sor, de az ünnep előtti hét is mozgalmas lesz. Az egyik központi rendezvény, a Europe for Citizens elnevezésű európai uniós projektum keretében a szervezők 9-én és 10-én előadásokra, panelbeszélgetésekre, műhelymunkákra várják az érdeklődőket. Ezekben a programokban testvérvárosok képviselői, szerbiai, magyarországi és európai uniós parlamenti képviselők is részt vesznek. A Europe for Citizens programnak a község idegenforgalmi szervezte a hordozója. Péntek este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Magyar Nemzeti Színház társulata vendégszerepel Tamási Áron Vitéz lélek című előadásával.

Két nagy koncert is lesz: szombaton este a Plavi Orkestar, vasárnap este pedig Rúzsa Magdi és zenekara lép színpadra. Mindkét esetben a szerződéseket megkötöttük, ezek már biztosnak mondhatók. Idén is lesz tűzijáték, mégpedig vasárnap este a Rúzsa Magdi koncert előtt a Tisza-parton. Mint minden évben, most is bemutatkoznak a községbeli művelődési egyesületek, alkotók, művészek. A látogatók megtekinthetik többek között Recskó Béla zentai festő kiállítását és a 800 éves jubileumra meghirdetett pályázatra érkezett rajzokból összeállított kiállítást. A hagyományos hőlégballon versenyre is sor kerül, továbbá utcabál is lesz és virágkötészeti verseny. Városnapi formációs táncbemutatót tart a zentai Midnight tánccsoport és testvércsoportjai, lesz mazsorett kavalkád, fáklyás motoros felvonulás, és a zentai balettiskola növendékei is színpadra lépnek. Vasárnap tartják meg a községi képviselő-testület díszülését, utána következik a koszorúzás. Lesz civil falu és még számos program, amelyekről beszámolunk közvetlenül a városnap előtt – hallottuk a rendezvénysorozatot szervező Művelődési-oktatási Központ igazgatójától.