2024. április 24., szerda

Minden erővel a szúnyogok ellen

Az idei szúnyogirtó akciósorozat márciusban vette kezdetét, és egészen szeptemberig tart, illetve mindaddig, ameddig erre szükség mutatkozik.

A város és a peremvárosi települések területén mindennaposak a szúnyogirtási akciók. Folyamatban van a szúnyogok permetezése a földről, levegőből és vízről is.

A gyakori esőzések és a trópusi időjárási viszonyok következtében a szúnyogok és lárvák számára ideálisak a feltételek a szaporodásra, így az irtásuk nehezebb a szokásosnál. Az eső, a szél és a magas hőmérséklet nem kedvez a permetezésnek, de nem ez az egyedüli gond. A Duna az idén sokkal gyakrabban árad, majd apad, mint ahogy szokott, ami további nehezítő körülményeket jelent. A folyó visszahúzódás utáni részei valódi keltetők a szúnyogok számára.

– A Ciklonizacija részvénytársaság munkásai a napokban azokon a területeken permetezték a szúnyogokat, ahonnan visszahúzódott a Duna. Az idén már hatodszor árasztotta el ideiglenesen ezeket a részeket a folyó (az utóbbi években a Duna átlagban kétszer öntötte el az árterületeket), és még csak az idény felénél tartunk. A magyarországi és a németországi adatok alapján arra következtethetünk, hogy a Duna újabb áradásaira számíthatunk, így további permetezési akciókat tervezünk – magyarázta Darko Aćimović, a Ciklonizacija sajtószóvivője.

A vállalatban elmondták, megtörténik, hogy kisebb területeken elszaporodnak a szúnyogok, de ez csak egy-két napig tart, amíg meg nem teremtődnek a feltételek a permetezéshez. Az újvidéki sétányon naponta permetezik földről a szúnyogokat, és a napokban elkezdik a légi irtást is. Idáig a legtöbb permetezést a Telepen végezték, mivel a település a Duna közelében van és sok a csatorna is, és specifikus az elhelyezése – írta a Dnevnik napilap. Ennek ellenére, a legújabb adatok azt mutatják, a permetezéseknek köszönhetően nem növekedett a „vérszívók” száma. Abban az esetben, ha a polgárok a Telep egyes részein több szúnyogot észlelnek, az annak a következménye, hogy a vérszívók az emésztőgödrök, nagyobb tócsák környékén is elszaporodtak. A Ciklonizacija legújabb adatai arról tanúskodnak, hogy az Újtelepen megnőtt a szúnyograjok száma, ezért amint ezt az időjárási viszonyok megengedik, akcióba lépnek.