2024. április 19., péntek

A Bikini, a Bleue de la Manche, a Tornado és társaik

Burgonyafajta-bemutató a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanüzemében

Fajtahasználati és -nemesítési kérdéskörök felvetése mellett húsz magyar, holland, német, román, francia és ír burgonyafajta bemutatására került sor a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanüzemének területén, ahol az idén termesztettek is ezen burgonyafajtákból. A tanintézmény 2016 tavaszától működik együtt a kiskunhalasi székhelyű Bács Gazda-Coop Kft.-vel, melynek a munkatársai, egy francia nemesítő cég képviselőjének társaságában első ízben mutatták be termékeiket Vajdaságban, Topolyán a nagyközönségnek.

Magyar, holland, német, román, francia és ír, köztük a Bikini, a Bleue de la Manche, a Tornado burgonyafajtákat tekinthették meg az érdeklődők a Mezőgazdasági Iskola tangazdaságán kialakított mintaparcellákon (Szabó Anikó felvétele)

Magyar, holland, német, román, francia és ír, köztük a Bikini, a Bleue de la Manche, a Tornado burgonyafajtákat tekinthették meg az érdeklődők a Mezőgazdasági Iskola tangazdaságán kialakított mintaparcellákon (Szabó Anikó felvétele)

– A burgonyatermesztésnek, mindenekelőtt a -fogyasztásnak a kultúráját lenne szükséges magasabb szintre emelni – szögezte le lapunknak nyilatkozva Fenyvesi Árpád, a Mezőgazdasági Iskola tanüzemének vezetője, aki az első alkalommal megrendezett esemény kapcsán kiemelte:

– A burgonyafajták, melyet pillanatnyilag a tanüzemünkben termesztünk, Európa vezető fajtái. Az európai termelés 70-80 százalékát ezek a fajták teszik ki. Megpróbáltunk nem egy cégre, egy fajtára összpontosítani, hanem egy széles palettát bemutatni az itteni termelőknek, a gyakorlati képzés során a diákjainknak. Magyarországi partnerünk 1800 kilogramm burgonyamagot juttatott el hozzánk, meglehetősen nagy szemű, kiváló minőségű vetőburgonyát kaptunk, amely kb. fél hektár bemutatóterületre volt elegendő, a fennmaradt burgonyát pedig szinte ugyanekkora területen, vegyesen termesztettük. Egy makroparcellát is kialakítottunk, itt szintén össze lehet hasonlítani a különböző: korai, középérésű és hosszabb tenyészidejű fajták zöld tömegét, ellenálló- és termőképességét. Olyan burgonyafajták kerülnek bemutatásra, amelyek a legnevesebb nemesítők, köztük az IPM, De Nijs, S.I.A.C. Yvetot, Billant, Bavaria-Saat, DE ATK Nyíregyházi Kutatóintézet, INCDCSZ Brasssói Kutatóintézet fajtái – fogalmazott Fenyvesi.

Huszonegy éve árusítanak a burgonyapiacon, fő tevékenységük a vetőburgonya forgalmazása. Az elmúlt két évtizedben több mint 200 fajtát próbáltak ki – tudtuk meg többek között a Bács Gazda-Coop Kft. profiljáról, amelyet a rendezvényen a társaság ügyvezető igazgatója, Szabó Lajos agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök és munkatársa, a fajtabemutatót levezető Proksza Péter, fajtahasználati és -nemesítési kérdésekben illetékes szaktanácsadó képviselt. A bemutató keretében a francia S.I. A.C. Yvetot céget képviselő Frank Hericher marketingigazgató is értekezett, Fenyvesi Árpáddal egyetemben. A szakmai napot a topolyai önkormányzat nevében Seffer Attila tanácsos nyitotta meg.