2024. április 19., péntek

Lehetőség Pobedának, lehetőség Topolya községnek

Az idegenforgalomban komoly lehetőségek rejlenek – állítja a községi tanács turisztikai felelőse – Tervek a pobedai helyi közösség turisztikai jellegű fejlesztésére

Sokan úgy vélik, hogy régiónkban a falusi turizmus számára komoly lehetőségek állnak. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke és a topolyai községi tanács idegenforgalomért felelős tanácstagja úgy véli, hogy a pobedai helyi közösségben több olyan lehetőség is rejlik, amelyek turisztikai célponttá minősülhetnek.

Hamarosan turisztikai desztinációvá válhat a Szvetityevói-tó (Lakatos János felvétele)

Hamarosan turisztikai desztinációvá válhat a Szvetityevói-tó (Lakatos János felvétele)

– Három olyan dolgot látok a pobedai helyi közösség területén, amely népszerűvé válhat. Két helyen sajnos hiányzik az infrastruktúra, a harmadik helyen, Pobedán elég jól állunk vele, ott viszont a tartalom hiányzik. Kavillóban turisztikai tartalom a Tanyaszínház. Ettől 5 kilométerre van a törökfalui helyi közösség, s az ehhez tartozó Völgyparton található egy tájmúzeum a szélmalomban. A törökfalusiak sok rendezvényt tartanak, úgyhogy rájuk tudunk kapcsolódni, az oda látogató csoportok folytathatják a túrájukat mifelénk is. Kavillón a Tanyaszínház köré fogunk építkezni, azzal, hogy rendezzük a központot, vizesgócot alakítunk ki, és különböző rendezvényeket szervezünk. Szvetityevón a központi helyet mindenképpen a tónak kell elfoglalnia. Ez a víztározó tó elnyúlik 11 kilométer hosszan, egészen Zentagunarasig. Tudni kell róla, hogy a Ludasi-tó mellett él a legtöbb madárfajta. Ez lehetőséget hordoz magában, ugyanis Európa-szerte egyre népszerűbb a fotóvadászat, vagyis a madarak fényképezése. Az effajta turizmus által 2-3 munkahelyet tudunk teremteni – mondta el Vikor, majd hozzáfűzte, hogy ez a vidék kiválóan alkalmas a kerékpártúrákra is, amik szintén nagyon népszerűek Európában. A gunarasi helyi közösség Nagyvölgyparton hamarosan ki fog alakítani egy pihenőhelyet, amely kiválóan beleillik ebbe az elképzelésbe. A tanácstag arról is szólt, hogy folyamatosan dolgoznak a Pobeda arculatának kialakításán.

-Mint már említettem, Pobedán az infrastruktúra jó, de dolgozunk a központ rendezésén. Terveink szerint egy régi gyöngyszemet, a múlt század elejéről származó pagodát szeretnénk elhelyezni a falu központjában. Ez most az erődben van, és senki sem látja. Pobedán jelenleg elég sok üres ház van, é ebből szeretnénk előnyt kovácsolni. Ezeket szálláshelyként lehetne használni, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetével közösen épp azon munkálkodunk, hogy megfogalmazzuk azokat a minimális feltételeket, amelyek szükségesek, hogy egy házat szálláshelyként számításba vegyünk – számolt be Vikor.

 A pobedai helyi közösség határain túl tekintve a tanácstag úgy látja, hogy a következő években nagy változások lesznek az idegenforgalom terén, és ebből Topolya községnek is ki kell vennie a részét.

– Községi szinten nagy fellendülés várható az idegenforgalomban. Az emberek többsége belátja, hogy a turisztika jó iparág, amely feltörőben van. Nem kell semmi újat kitalálni, csak át kell néznünk a határ túloldalára. Magyarországon a GDP nagy részét az idegenforgalom adja, főként a gyógyfürdők és a falusi turizmus. Nálunk olyan megoldásokra van szükség, amik gyorsan felfejleszthetők. Jelenleg felmérést készítünk arról, hogy mi mindennel rendelkezik a község. A látványosságokat egy turisztikai útvonalban fogjuk összefoglalni, ami várhatólag 2-3 hónapon belül elkészül. A környező községekkel közösen próbáljuk Topolyát bevonni egy aktív turisztikai palettára – fogalmazott Vikor.