2024. március 29., péntek

A régió egyik ékszerdoboza

Már csak néhány simítás maradt, és befejeződik a Zsinagóga külső felújítása, ugyanakkor az utolsó előkészületek zajlanak a teljes belső rekonstrukció elindítására vonatkozóan. A magyar kormány nagyon sokat segített, nemcsak anyagi értelemben, hanem szakmai téren is. Reálisan két éven belül pompázhat régi fényében az épület. A felújítási munkálatokról Nagy Kiserős Melindával, a felújítás projektvezetőjével beszélgettünk.

Ami az épület külső felújítását illeti, a munkálatok végére maradt északi homlokzat is elkészült. Maradtak kisebb kiegészítési munkák, így egy hónappal meg lett hosszabbítva a szerződés, de nem a kivitelező felelősségéről van szó – meséli Nagy Kiserős Melinda. Arról van szó, hogy a Zsolnay gyár nem tudta időben leszállítani a nyugati homlokzaton a két fő oszlop cserepeit.

Itt két rossz állapotban lévő terrakotta süvegelem volt, ahol eredetileg mázas kerámiát irányoztak elő, de végül a műemlékvédelmi intézet úgy döntött, ez mégis pirogránit legyen. Elvittük a mintát a pécsi gyárba, és el is készítették, hamarosan ez is felkerül, és akkor kívülről teljes egészében a régi fényében pompázhat az épület – meséli a projektvezető.

A külső felújítás 2013-ban vette kezdetét. A keleti homlokzaton a munkálatok 137 127 euróba kerültek, a nyugatin 1 432 527 euróba, az északi homlokzatot összességében 118 877 euróból hozták helyre, a déli esetében a kivitelező Expres servis vállalattal 11 millió dinárra vonatkozó szerződést írtak alá.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A felújítás generátora az uniós IPA pályázat volt, ebből a keleti homlokzat munkálatai indulhattak el, a későbbiekben az önkormányzat, a tartományi művelődési titkárság, a művelődési minisztérium és a Nemzetközi Műemlék Alap (World Monuments Fund) biztosította a pénzt.

Voltak bizonyos fennakadások is a külső felújítás során, így például a déli homlokzat esetében egy évet késtek a munkálatok, ugyanis az egyik pályázó panaszt nyújtott be a közbeszerzési eljárásra.

Mivel ez egy különösen védett épület, a közbeszerzésnél az objektum műemlék jellegét is figyelembe kell venni, tehát a kivitelezőknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük. Úgy vélem, hogy a közbeszerzési törvény nem a leghatékonyabb az ilyen esetekre. Mivel kevés az ilyen munka, és nem is sok kivitelező van, aki ezeket el tudja végezni, ezért egyik kivitelező panaszt nyújtott be. Emiatt egy éven át voltak zárolva a pénzeszközök. Hasonló eset történt az Ivan Sarić Műszaki Iskola, vagyis a MEŠC esetében is. A törvény nem mindig az épület és a munkálatok javát szolgálja – mondta Nagy Kiserős Melinda.

A belső felújítást illetően elkészült a tervdokumentáció, és két fontos elemzés. Egyiket Király László statikus mérnök készítette az épület statikai állapotáról, és készült egy épületdiagnosztikai elemzés is.

Ezt a magyar külügyminisztérium pénzelte és adta ajándékba, akiknek mindig megköszönöm, hogy nem csak anyagi, hanem teljes szakmai segítséget is nyújtanak – mondta.

Egyébként annak idején a zsidó hitközség azért ruházta a városra az épületet, mert 1979-ben megdőlt az épület nagy kupola része.

A sors fintora, hogy az akkori mérnökcsapatban szintén Király László volt a statikus mérnök, aki helyreállította a kupolát. Ezért is örülök, hogy most ő készítette a statikai felmérést, mert az épület és maga a kupola statikai szerkezete is igen bonyolult. De aztán megnyugtató eredmények születtek, amelyek szerint egyetlen acélprofilt kell megerősíteni, azt is a biztonsági határokon belül. Ez is megtörtént, így az épület legalább 100 évig stabilan fog majd állni – mesélte a projekt vezetője. Mint hozzátette, ehhez az kell, hogy a tető ne ázzon be, a csatornák ne duguljanak el, tehát az épületnek legyen gazdája. Azzal kapcsolatban, hogy ez ki lesz, végleges megegyezés még nincs. Volt egy olyan elképzelés, hogy a Városi Múzeum legyen az, mert ők, ahogyan Nagy Kiserős Melinda fogalmazott „tettekkel és léptekkel is ott lennének”, koordinálnák a történéseket, a turistákat is kalauzolnák. Emellett a Zsinagóga két oldalágában a régió zsidóságának kiállítása is helyet kap majd, viszont az épület felügyeletéhez humán erőforrásra is szükség lesz.

A belső felújítás esetében két fontos megállapodás született, egyiket az önkormányzat, a zsidó hitközség és az MNT írták alá, az épület felhasználásáról, a másikat pedig a város és a nemzeti tanács, ez arról szól, hogy milyen módon végzik a belső felújítást.

A megállapodás lényege, hogy együttműködés lesz, illetve az MNT semmilyen vagyonjogi követelést nem támaszt az épület iránt. A nemzeti tanács igazából egy áteresztő csatorna a magyar kormány és a város között, az épület marad a város tulajdona – mondta.

A tenderdokumentáció elkészült, ennek alapja a felújítás tervdokumentációja, néhány hónapon belül lezajlik az eljárás, és kiválasztják a kivitelezőt.

A felújítást egyébként annak érzékenysége miatt a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a köztársasági intézet felügyelője is figyelemmel kíséri majd.

A belső munkálatokra Magyarország kormánya 500 millió forintot, vagyis mintegy 1,6 millió eurót biztosított, de az állandó szakmai tanácsadás is nagy segítséget jelent.

Egy korábbi ütemterv szerint a munkálatok jövő szeptemberre fejeződtek volna be, a projektvezető szerint azonban szinte biztos, hogy ez módosulni fog.

Mérnökként azt gondolom, legalább két évet kell adni erre a szakmának. Mindent meg lehet gyorsabban is oldani, de egy ilyen felújítás esetében nem kellene sietni. Szerintem 2018-ra készülhet el belül is az épület – részletezte.