2024. április 16., kedd

Gyengüléssel nyitott New York, megszilárdult az olajpiac

Csökkenő indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a New York-i tőzsdéken. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,38 százalékkal, az S&P 500 0,30 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,16 százalékkal állt szerdai záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

Az amerikai jegybank szerdán a várakozásoknak megfelelően nem emelte az irányadó kamatot, de nyitva hagyta az ajtót egy idei kamatemelés előtt. A CME Group felmérése szerint a kereskedők 18 százalékos valószínűségű szeptemberi és 40 százalékos valószínűségű decemberi kamatemelést áraztak be.
A héten a legtöbb vállalati jelentés jobb volt a vártnál, és a Thomson Reuters szerint az S&P 500 indexben szereplő vállalatok összesített profitja a második negyedévben várhatóan csak 3 százalékkal csökken a korábban becsült 5 százalékkal szemben. Ennek ellenére a piac arra állt be, hogy az utóbbi hetek folyamatos erősödése után bekövetkezik a visszaesés.
A nyitás előtti tőzsdén kívüli kereskedelemben a Ford közel 7 százalékkal esett, miután a vállalat közölte, hogy kockázatok terhelik az idei profitcélokat. A Facebook viszont a kiugróan jó nyereségadatok hatására 4 százalékkal erősödött.
Szerdán vegyesen zárt New York. A Dow Jones 0,01 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,12 százalékkal csökkent, a Nasdaq Composite viszont 0,58 százalékkal emelkedett.
Az olaj ára valamivel három hónapos mélypontja fölött stabilizálódott. A piac azonban nagyon gyenge, nagy az aggodalom, hogy nyersolajból és olajszármazékokból tartósan magas marad a túlkínálat, a gazdasági növekedés lassulása miatt várhatóan a kereslet is lanyha marad, ráadásul az amerikai kereskedelmi olajtartalékok a várt csökkenés helyett meglepetésre nőttek.
Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 42,12 dolláron jegyezték, 22 centtel magasabban, mint szerda este. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára nem változott, 43,47 dolláron állt.
A dollár gyengült. Az euró napközben 1,1052 és 1,1121 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1100 dollár körül forgott a szerda esti 1,1058 dollárral szemben.
Az arany ára emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1341,10 dolláron jegyezték az azonnali piacon.