2024. április 24., szerda

A népszerű tengeri utakon emelkednek az árak

Milan Lainović: Nőtt azoknak a száma, akik itthon töltik a szabadságukat – Kevesen módosítanak nyaralási úti céljukon

A terrortámadások, a törökországi állapotok, illetve a Németországban történt események hatalmas csapást jelentenek nemcsak a szerbiai idegenforgalom, hanem a világ turizmusa számára is, hiszen az emberek félnek, elveszítették utazási kedvüket. Ennek következtében ebben a gazdasági ágazatban jelentős mértékben csökkenni fog a bevétel – hívta fel a figyelmet Milan Lainović, a YUTA Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Egyesülete igazgatóbizottságának alelnöke, akivel arról beszélgettünk, miként hatnak ki a világ eseményei a turizmusra.

– Éveken keresztül Törökország nagyon népszerű volt utasaink körében, hiszen több tartalmas szállodát építettek fel, illetve több szórakozásra alkalmas komplexumokkal tették teljessé a nyaralást elsősorban a családok számára, de azok számára is, akik passzív nyaralásra vágytak. Az elmúlt 15-20 évben jelentős számú turista látogatott el a török tengerpartra. Évente 40–50 ezer turista nyaralt az antalyai régióban. Az utóbbi években azonban a menekültválság és a terrortámadások miatt jelentős mértékben csökkent a turisták érdeklődése, de így is várhatóan megközelítőleg 10 ezer ember fog nyaralni Törökországban. Az árak 30-40 százalékkal alacsonyabbak az idén, mint a korábbi években, ezért is tartotta meg, a történtek ellenére is, népszerűségét ez az ország. Ugyanakkor a turistáink biztonsága nincs veszélyben, mi magunk viselünk gondot arról, hogy a rendkívüli állapot kihirdetésével a szerbiai turisták biztonságát magasabb szintre emeljünk. A partnereinkkel mindennap kapcsolatban vagyunk, és nincs egy olyan turista sem jelenleg Törökországban, aki idő előtt haza szeretne térni.

Azok közül, akik még nem utaztak el, hányan mondták le a törökországi utat, illetve hányan módosították az útirányukat? Mely országok a legnépszerűbbek ebben a pillanatban?

– Kevesen vannak, akik módosítani szeretnék az úti céljukat. Esetükben az a gond, hogy Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban és Montenegróban a szállodák és a szálláshelyek már rég beteltek. Illetve, akik nagyon korán lefoglalták az utazást, és kifizették a repülőjegyet, a befizetett összegért akkor Törökországban ötcsillagos szállodában szállhattak volna meg, jelenleg azonban az említett országok háromcsillagos szállodáiban még ellátást sem kaphatnának. Ez elég nagy gondot jelent. De nem tömeges az utak lemondása, és általában személyes vagy más okokból, de semmiképpen sem a biztonság hiánya miatt állnak el az utasok eredeti úti céljuktól. Fontos megemlítenünk, hogy a YUTA az illetékes minisztériummal, valamint az AIR Serbia vállalattal együttműködve, állandóan kapcsolatban van, követjük a politikai helyzet alakulását, hogy ha netán szükség mutatkozik rá, reagálni tudjunk, és külön repülőgépjáratokkal szállítsuk haza turistáinkat. Egyébként azok, akik július 31-től indulnának Törökországba, visszakérhetik a befizetett összeg 95 százalékát, és a repülőjegy árát is visszaadjuk.

A nyári hónapokban turistáink elsősorban a tengerre vágynak. De van, aki ezt az időt városi turizmusra fordítja. A nyugat-európai nagyvárosokban történt támadások milyen következményeket vontak maguk után?

Milan Lainović arra hívta fel a turisták figyelmét, hogy okvetlenül olvassák végig, mit írnak alá az utazási irodákban, hogy tudják, milyen feltételek mellett utaznak, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. Azok, akik a YUTA tagságában szereplő utazási iroda által utaznak, és az útjuk során valamilyen mulasztásra kerül sor, a szervezet bizottságánál panaszt tehetnek, és a mulasztás igazolása esetén kártérítést kaphatnak.

– A franciaországi történések után többen lemondták párizsi útjukat. Ez jelentős bevételi különbséget jelentett nemcsak a számunkra, hanem az egész világon. Ami a nyári hónapokban történteket illeti, jelentősen kevesebben döntenek a városi turizmus mellett, hiszen kedvezményesen nyaralhatnak valamelyik tengeren. Így mivel nem nagy az érdeklődés ezekben a hónapokban a városi turizmus iránt, nem is mondhatjuk, hogy sokan lemondták az utat. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a történések jelentős mértékben kihatnak a turizmusra. Hatalmas csapást jelentenek nemcsak a mi idegenforgalmunkra, hanem az egész világon hasonló a helyzet. Az emberek félnek, az a fontos a számukra, hogy minél kevesebbet utazzanak, hogy a terveiket elhalasszák, várnak, vagyis globálisan nézve a turizmust, amely egyébként is rendkívül érzékeny gazdasági ág, hatalmas károk érik.

Ami pozitív, megnőtt az érdeklődés a hazai kirándulóhelyek iránt. Jelentősen többen döntöttek úgy, hogy Szerbiában töltik a szabadságukat. És ha jobb volna a közúti infrastruktúra, még jobb eredményekkel büszkélkedhetnénk.

Már lehet tudni, hogy mekkora veszteséggel számolnak az idény után az utazási irodák?

– Már hosszú évek óta foglalkozom idegenforgalommal. A tapasztalatokból tudom, hogy a turizmus minden világot érintő változásra reagál. Azok az utazási irodák, amelyek a törökországi nyaralás megszervezésével foglalkoznak, jelentős kárral számolnak az idén, hiszen az idény előtt már jelentős a beruházás, és nagy szervezési munka folyik. Ugyanakkor a török szállodák közül néhány nem is akarja visszafizetni a foglalót. Ez most az utazási irodákat terheli. Sajnos több utazási irodának pénzügyi veszteségekkel kell számolnia. Ezért is fáradoztunk azon, hogy megőrizzük a törökországi utakat, hiszen a lemondott utak csak évek múltán kerülnek újra a kínálatba. Egyiptomba, Törökországba, Tunéziába és Jordániába a korábbi években egy év alatt több mint 100 ezer turista látogatott el Szerbiából. Ebben az évben örülhetünk, ha összesen 10-15 ezer utasra számíthatunk. Közben Egyiptomban és Jordániában jelenleg nincsenek zavargások, de sajnos a terrorcselekmények kihatottak ennek a két országnak az idegenforgalmára is.

A turistaigények változásával miként változtak az árak?

– Montenegró és Horvátország a mi turistáink lehetőségeihez képest drága. És a turistaigények változása miatt várhatóan Spanyolországban is emelik az árakat. Így kisebb területre korlátozódik majd az a kínálat, amit a mi turistáink igénybe vehetnek majd.