2024. április 19., péntek
zombor

Egyelőre marad a bűz

Ha nyár, akkor a várost beborítja a Proteinka Állategészségügyi Intézetből áradó bűz. Előbb az Újszelencse lakótelepet, de olyan mértékben,hogy az ott lakók nem tudnak szellőztetni, ruhát szárítani az erkélyen, a gyerekek nem tudnak játszani a szabadban, a kávézók és a pizzériák nem tudják használni a kerthelyiségeiket…

A hőmérséklet emelkedésével a dögszag már a városközpontban is érezhető. A polgárok többször is tiltakoztak a kibírhatatlan bűz miatt, és a Proteinka bezárását követelték.

Néhány évvel ezelőtt új szűrőberendezéseket szereltek föl a döghamvasztóba, ám újra megjelent a bűz, ami a felügyelőségek mérései szerint nem tartalmaz veszélyes anyagokat, csak éppen kellemetlen.

Ez is elkerülhető lenne bizonyára, ha a Proteinka a tervezett kapacitással dolgozhatna, ám megfeszített tempóra kényszerül, ugyanis az ország öt döghamvasztójából csupán a zombori meg a ćuprijai üzemel csökkentett kapacitással. Így a zombori üzemet még megfelelő politikai akarat mellett se lehetne bezárni, mert az országos ökológiai katasztrófát vonna maga után. Sok helyen már most is úgy szabadulnak meg az elhullott jószágtetemektől, hogy kiviszik az erdőbe, vagy belökik a folyókba és csatornákba, fölmérhetetlen környezetvédelmi és közegészségügyi károkat okozva.

A vonatkozó törvény előírja a helyi önkormányzatoknak, hogy rendelkezniük kell a jószágtetemek befogadására alkalmas hellyel, illetve az elszállításukra szolgáló járművel, amivel néhány órán belül a döghamvasztóba juttathatják a tetemeket, de Szerbia 157 helyi önkormányzata közül alig néhányban adottak ezek a föltételek. A nagy melegek miatt viszont egyre több az elhullás a farmokon és a magángazdaságokban egyaránt, szaporodnak a vágóhíd, növekszik a vágóhídi hulladék mennyisége, amit ugyancsak a döghamvasztónak kell megsemmisítenie. A zombori kafilériában napi szinten 50–60 tonna állati eredetű hulladékot dolgoznak föl, vagy semmisítenek meg. Belegondolni is rossz, mi történne, ha mondjuk, üzemzavar folytán napokra leállna a munka. A berendezés viszont elavult, megújítására a Somborske novinenek nyilatkozó Borislav Tomić igazgató szerint 5 millió euróra lenne szükség, amivel az állami kézben lévő Proteinka nem rendelkezik. Marad tehát a bűz.