2024. április 18., csütörtök

Új bicikliút, gyalogút

A polgárok már használatba vették a közelmúltban elkészült útszakaszt

Az elmúlt hetekben hírt adtunk arról, hogy Topolyán a Zentai úton folyamatban van egy nem egész három méter széles aszfaltozott út kialakítása, amely a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését könnyíti meg.

Ötszáztíz méter út készült el (Benedek Miklós felvétele)

Ötszáztíz méter út készült el (Benedek Miklós felvétele)

Az azóta eltelt idő alatt az út elkészült, és a polgárok már használatba vették. A tervek szerint a technikai átadásra is hamarosan sor kerül. A vasúti átjáró és az ipari zóna terelőútja közötti szakasz kiépítése már korábban elkezdődött, a jelenleg véget ért utolsó fázisban mintegy 510 méter út készült el, a Vasa Pegazić utca és a körforgalom között, amely érinti a Bethesda Szeretetszolgálat épületét, a Keleti temetőt és a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény Zentai úti épületét. A kiépített utat a tegnapi nap folyamán megtekintette Kislinder Gábor, Topolya polgármestere és Ivanics Zoltán, Topolya Telekrendezési, Útgazdálkodási, Közművesítési és Településtervezési és -rendezési Közvállalatának leköszönő igazgatója.

A beruházás teljes összege 9,4 millió dinár, tudtuk meg a polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy ebből 2,4 millió dinárt a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság pályázatán sikerült elnyerniük, míg a fennmaradó összeget a községi költségvetésből választották el. Ehhez hozzá kell tenni, hogy az összeg nem tartalmazza a tervezési költségeket, mivel a tervrajzok már korábban elkészültek. A munkálatok kivitelezője a bajmoki Dubrava Kft. volt. Az 1,2 méter széles gyalogút és 1,6 méteres kerékpárút együtt halad a távon, viszont időnként, a terepviszonyok miatt különválik, ami igencsak esztétikus látvány. Kislinder Gábor azt is elmondta, hogy az útszakasz nagy problémát jelentett a polgárok, a helyi önkormányzat és a helyi közösség számára is, így a kiépítése igen fontos lépés a városnak.

– Nagy öröm számomra, hogy a kivitelező időben elvégezte a munkát, a minőség rendben van, az útfestések felkerültek, a táblákat elhelyezték. Úgy gondolom, ha egy pályázaton a teljes összegnek egynegyedét sikerül elnyernünk, akkor az sikeresnek mondható, és a jövőben is igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy pályázni tudjunk különböző projektekkel. El kell mondani, hogy a forgalom szempontjából a Zentai út volt a város legérzékenyebb része, ami a gyalogosokat, kerékpárosokat illeti. A Csantavéri úton hasonló a helyzet, azzal, hogy ott a gépjárműforgalom nem olyan intenzív, és reményeink szerint a közeljövőben ott is tudunk változtatni a helyzeten, – nyilatkozta a polgármester.

Kérdésünkre, hogy várható-e a vasúti átjáró rendezése, Kislinder azt válaszolta, hogy ez nagyban függ a tervezett gyorsvasút kiépítésétől; az eddigi egyeztetések alapján úgy tűnik, hogy egy aluljárót építenek majd ki, hisz ez tűnik a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldásnak.