2024. március 29., péntek

Felújítás takarékoskodással egybekötve

Ada községben a következő hónapokban teljesen átalakítják a közvilágítást a köz- és magánszféra társulásában

Néhány héten belül megkezdődik Ada községben a közvilágítás felújítása, magántőke bevonásával. A szerb kormány szakbizottsága jóváhagyta az erre vonatkozó projektumot, a községi képviselő-testület pedig megszavazta azt a szerződéstervezetet, amely szerint az önkormányzat pénteken szerződést köt az újvidéki ENEF-Energetska Efikasnost Kft. vezette konzorciummal a rendszer megújításáról, valamint tizenkét éven át tartó üzemeltetéséről és karbantartásáról.

Bilicki Zoltán, Ada polgármestere elmondta: az önkormányzat alapvető célja a projektummal a közvilágítás megújításán túl, hogy takarékoskodjanak az áramfogyasztáson és a rendszer karbantartásán, illetve ne kelljen befektetniük a beruházásba. A polgármestertől megtudtuk, hogy az adai önkormányzat a következő tizenkét évben megközelítőleg 2 millió eurót fordít a projektumra, közben pedig pénzt takarít meg, különösen, ha emelkedik a villanyáram ára.

– A köz- és a magántőke egyesítésével megvalósítandó projektum keretében a község teljes területén lecserélik a közvilágítást. Nemcsak az égőket, hanem a lámpatesteket és azok tartóit is. Ez kétezer-néhányszáz lámpatestet és égőt jelent. Az új, ötféle LED-égő fő ismertetőjegye a takarékosság – magyarázta Bilicki Zoltán. – A közös projektum tizenkét évig fog tartani. Ebben az időszakban az önkormányzat évente 60 ezer dinárért fizet a magánpartnernek a karbantartásért. Ada község önkormányzata ezzel a projektummal évente – a villanyáram jelenlegi árát figyelembe véve – 3,6-4,4 millió dinárt spórolhat meg a közvilágításon. Ha a villanyáram ára emelkedni fog a közeljövőben, illetve a következő tizenkét évben, ami szinte biztosra vehető, akkor a megspórolt összeg is növekedni fog. A villanyáram árának százszázalékos emelkedésével ez az összeg évente megközelítheti a 100 ezer eurót. A LED-égők élettartama 20–25 év, ez azt jelenti, hogy tizenkét év után egy modern és még sokáig használható rendszert fogunk „visszakapni” a magánpartnertől. Attól kezdve a spórolás mértéke évente 78 százalékos lehet. Jelenleg a közvilágítás éves költsége 24 millió dinár. Hogy egyszerűsítsük a számokat: a koncepció lényege, ha eddig mi éves szinten 100 dinárt költöttünk a közvilágítás számláira, illetve karbantartásra, akkor a következő periódusban ebből a 100 dinárból nekünk megmarad legalább 15 dinár, 22 dinárt kifizetünk villanyszámlára, illetve a fennmaradt különbséget (esetünkben 63 dinárt) az önkormányzat kifizeti a magánpartnernek tizenkét éven keresztül. Az önkormányzatnak nagyon fontos, hogy már az első pillanattól spórolni tudunk a projektummal. Emellett esztétikailag szebb lesz a közvilágítás, és jobb is, ami hatással lesz a közbiztonságra és a közlekedésre. Elkerülhetjük, hogy délután közepén világítsanak az utcai lámpák, hiszen mi kapcsoljuk be és ki a közvilágítást, nem kell várnunk az áramszolgáltatóra, hogy elhárítsa a hibát. A magánpartner minden lépését a következő tizenkét évre bankgaranciával biztosítottuk. Ez azt jelenti, ha a cég bármilyen munkát nem a szerződésben megszabott minőségben vagy időtartamban végez el, az önkormányzat bármikor felveheti a büntetésre szánt pénzt a banktól, amit a bank később megfizettet a céggel – nyilatkozta a polgármester.

Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a szerződés aláírását követő egy hónapon belül megkezdődnek a munkálatok, amelyek két-három hónapnál több időt nem vesznek igénybe. Az önkormányzat viszont attól a pillanattól kezdi törleszteni a pénzt a magánpartnernek, ha az befejezte a felújítást.