2024. április 25., csütörtök

Zene- és nótaszóra „őrölt” a szélmalom

A hétvégén falunapi ünnepséget tartottak Völgyparton

Jó hangulatban zajlott vasárnap Völgyparton, a szélmalomnál a Jár a malom elnevezésű falunapi ünnepség, amelyen összegyűlt a háromszáz lakosú település apraja-nagyja, akik késő délutántól minden vendéget finom lángossal és itallal fogadtak. Majd volt fogatos felvonulás, lángossütő verseny, tombola a falubeliek adományából, valamint művelődési műsor, amelyen a helybeli fellépők mellett bemutatkoztak a valkaisori gyerekek, valamint a törökfalui művelődési egyesület tagjai.

Falunapi ünnepség a szélmalomnál (Csincsik Zsolt felvétele)

Falunapi ünnepség a szélmalomnál (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvényt a falubeliek szervezték Bagány Andrea óvónő vezetésével. A főszervező elmondta: a rendezvény azért kapta a Jár a malom elnevezést, mert a faluban van egy szélmalom, amelyet a helybeliek a sajátjuknak éreznek, és ezzel jelképesen megőrlik az újbúzát. Ezzel pedig csatlakoznak a törökfalui helyi közösség másik két településének ünnepköréhez. Eszerint július elején Valkaisoron az aratóünnepségen learatják a búzát, amit Völgyparton „megőrölnek”, majd a hónap végén Törökfaluban a kenyérszentelő ünnepségre az újlisztből megsütik az újkenyeret.

– A falu lakossága egész évben dolgozik, főként földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Egész évben ez az egy nap az, amelyen összejön a falu. Együtt vagyunk, jönnek a rokonok, az ismerősök és a barátok a szomszéd falvakból, Törökfaluból, Valkaisorról, Kavillóból, Svetićevóról, Pobedáról, Gunarasról, Adáról és Moholról. Kijövünk ide a malom köré, eszünk-iszunk, és megkóstoljuk a versenyre sütött lángosokat, amiket az asszonyok készítettek. A jelenlevőket süteménnyel, zsíros kenyérrel és üdítővel kínáljuk. Amikor mindenki jóllakott, akkor leülünk és megnézzük a színpadon a zenés-táncos műsort – közölte Bagány Andrea.

A völgyparti ünnepség egyik fénypontja a tombola és a lángossütő verseny. A lángosokat a helyszínen bírálta el a Kozma Róbert, Kozma Kamilla és Annus Erzsébet alkotta zsűri. A lángossütő versenyen huszonnyolc helybeli nő vett részt. A versenyt Dávid Aranka nyerte meg, Ódri Margaréta lett a második, Pintér Tiana szerezte meg a harmadik helyet, a különdíjat pedig Pap Ilonka érdemelte ki. A dobogósok jutalma vásárlási utalvány volt. A lángos sütéséhez a lisztet Dávid Dénes adományozta.

Bagány Andrea elmondta, hogy a falubeliek nagyon kedvelik a tombolát, amelyre minden évben összeadják a nyereményt. Ez alkalommal is több mint száz nyeremény gyűlt össze, a sótól a pálinkáig. A fődíj, mint minden évben, ez alkalommal is 25 kilogramm liszt volt, amelyet a helyi nyugdíjasok klubja adományozott. A tombolával azonban nemcsak nyerni, hanem jótékonykodni is lehetett: – A tombolajegyek árából fedezzük az ünnepség költségének kisebbik részét. A fennmaradó összegből az óvoda számára vásárolunk olyan eszközöket és játékokat, amelyeket a szülői hozzájárulásból nem tudunk beszerezni. Így lett nekünk már nagydobozos legó-kockánk, fóliázó gépünk, valamint így újítottuk föl a tornaszereket. Ez egy nagyon jó támogatási lehetőség az óvoda számára, amit mi szívesen fogadunk – magyarázta Bagány Andrea.

A rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral zárult a szélmalom melletti szabadtéri színpadon. A műsorban a völgyparti kisiskolások diszkótánccal léptek föl, a helyi Aranyeső asszonykórus arató dalcsokorral, Boros Magdolna szavalt, a falubeli lányok, Ódri Barbi, Zabos Emina, Kormos Edina, Molnár Emese és Molnár Enikő tánccal. A valkaisori gyerekek tréfás történeteket adtak elő, majd a törökfalui Cinege néptánccsoport sárközi táncokat mutatott be. Végezetül a törökfalui Búzavirág asszonykórus moholi dalcsokrot adott elő, majd fellépett a törökfalui Törökszegfű asszonykórus.