2024. március 28., csütörtök

Szíria - Két robbantásos merénylet rázott meg egy török határhoz közeli várost, sokan meghaltak és megsebesültek

Két robbantásos merénylet rázta meg szerdán a török határ közvetlen közelében fekvő, többségében kurdok lakta északkelet-szíriai Kámisli városát, a hivatalos közlések szerint a támadásokban legalább 44-en meghaltak és 140-en megsebesültek.

A SANA szíriai állami televízió tájékoztatása szerint "a terrorista merényletek során" először egy autóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe, majd egy motoros öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A támadások a kurd autonóm tartomány védelmi feladatait ellátó szervezet székhelye közelében történtek Kámisli azon negyedében, amely több kurd kormányzati szervezetnek is otthont ad.

A Szíria területén kiterjedt információs hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport igazgatója azt mondta: a polgári lakosok és a kurd biztonsági erők tagjai körében is szedtek áldozatokat a támadások. A korábbi hírek még 31 halottról és 170 sebesültről szóltak.

A Reuters brit hírügynökség szerint az egyik robbanás akkora erejű volt, hogy a török Nusaybin városában számos üzletnek kitört az ablaka. Az egyik szemtanú szerint emiatt ketten könnyebben megsebesültek.

A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.

Az északkelet-szíriai Haszaka tartomány jelentős része - ahol Kámisli is található - a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellenőrzése alatt áll. A kurdok több győzelmet arattak az elmúlt időben Szíria északi és keleti részén az Iszlám Állam dzsihadistái felett, akik ezt öngyilkos merényletek sorozatával bosszulták meg.

A több mint öt éve dúló, véres szíriai polgárháború becslések szerint már több mint 280 ezer ember halálát okozta.