2024. április 20., szombat

Hatmillió tonna országos kukoricatermést várnak

A közraktárakban nincs hely a búzának, ami nem kell a malomiparnak, külföldön értékesítik

A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően az idén Szerbia területén hatmillió tonna kukoricatermésre számítanak – jelentette ki Zoran Rajić, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Mint kiemelte, valamivel több mint egymillió hektár területen vetettek kukoricát, 10 ezer hektárral többet, mint 2015-ben. Ám nemcsak a kukorica, hanem a napraforgó esetében is nagyobb mennyiségű termésre számítanak.

Rajić elmondta, 202 ezer hektáron vetettek napraforgót, 166 hektárral többet, mint tavaly, és félmillió tonna országos termésre számítanak.

A parlament mezőgazdasággal megbízott bizottságán tett beszámolójában Rajić arra is kitért, hogy a 2015. évi vetésterülettel megegyezően 480 ezer hektáron vetettek szóját, cukorrépát pedig 50 ezer hektáron, 7 ezerrel nagyob területen, mint a múlt évben. erről országos szinten remélhetőleg 2,4 millió tonna cukorrépát takarítanak be.

– A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően az említett haszonnövényekből jó hozam várható. Ezek az elvárásaink, bár tavaly augusztus végéig kedvezett az időjárás, a magas hőmérséklet mégis kihatott a hozamra – jelentette ki Rajić.

Kiemelte, a jelenleg a közraktárak jegyzékéből rendelkezésre álló tároló kapacitása 11 ezer tonna, a rumai és a belgrádi raktárakban zajlik az engedélyezési folyamat, ezeknek a kapacitása 15 ezer tonna. Hozzátette, Szerbiában nagy gondot okoz, hogy a közraktározók csupán egyötöde képes arra, hogy a gabonát minőség szerint szétválogassa.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Földművesek Független Egyesületének képviseletében elmondta, a szerbiai raktározók kezében van a búza árának monopóliuma, így arra kérte az illetékes minisztériumot, tegyen valamit ez ellen, növelje a jószágállományt.

Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara mezőgazdasági egyesületének titkára elmondta, az idén megközelítőleg 600 ezer hektár területen, 2,8 millió tonna búzát arattak le az országban. A köztartalékokban tavalyról megközelítőleg 300 ezer tonna búza található, így összesen 3,1 millió tonna kenyérgabona áll az ország rendelkezésére.

– A malomipar számára 1,3 millió tonna búzára van szükség, a jószágok számára pedig további 200 ezer tonnára. A többi kiszállításra kerül – mondta Budimović.

A titkár rámutatott arra, hogy az év első öt hónapjában Szerbia a külkereskedelmi árucsere-forgalommal többletet valósított meg, 5,8 százalékkal csökkent ugyanis a behozatal, a kivitel pedig 23,7 százalékkal nőtt a múlt évihez képest.