2024. április 26., péntek

Ipak se neće izgraditi turski spomenik

Skupština opštine Senta je poništila raniju odluku.

Uprkos tome što su svi računali da će na jučerašnjoj sednici senćanske skupštine opštine biti rasprave o inicijativi za poništenje odluke od 31. marta, koja se odnosi na prihvatanje zahteva Turske agencije za razvoj i koordinaciju za podizanje spomenike, predlog opozicije je prihvatila i većina članova vladajućeg SVM-a i SNS-a, tako da je 19 poslanika glasalo za poništenje odluke, a sedmoro su se uzdržali od glasanja.

Poslanici grupe Mađarski pokret-DZVM, Demokratske stranke i grupe Senta pripada Senćanima su tražili poništenje inicijative za izgradnju turskog spomenika, sa obrazloženjem da su poslanici na martovskoj sednici inicijativu prihvatili čineći pravne i formalne greške.

Mnogo je veća rasprava ispratila predlog na jučerašnjoj sednici koji se odnosio na promenu uredbe o podizanju i održavanju spomenika. Prema toj uredbi, u vanrednim situacijama, kada predlagač inicijative u potpunosti prihvata finansijske troškove podizanja jednog spomenika, telo može da o tome donese odluku, bez obzira da li spomenik o kojem je reč, stoji u programu za podizanje spomenika. Iz redova opozicije je više poslanika izrazilo strepnju da vladajuća koalicija pokušava da dopuni uredbu zbog inicijative turske agencije za razvoj. Nakon zaključenja rasprave predsednik skupštine opštine je pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije, a zatim je sledilo glasanje tokom kojeg je 15 poslanika glasalo za promenu uredbe, dvoje protiv, a desetoro su se uzdržali.

Na sednici su pored toga razrešeni predsednik i članovi komisije za podizanje spomenika i spomen-ploča, i izabrani su novi članovi.

Poslanici su izglasali i predlog uredbe o završnom računu budžeta opštine za prošlu godinu. Bila je manja rasprava u vezi izmene uredbe koja se odnosi na osnivanje Elgasa i Javnog preduzeća za komunalne poslove. Peter Kokai, član Mađarskog pokreta, je imao primedbe na član uredbe koji omogućava da u javnim preduzećima pored direktora bude imenovano više takozvanih v.d. direktora. Kokai je izrazio sumnju da se, koristeći ovaj član uredbe, pokušavaju osnovati radna mesta za partijske kadrove i predložio brisanje navedenog člana, ali je skupština u razmeri 16 prema 12 odbila ovu inicijativu.

Na jučerašnjoj sednici je bilo na dnevnom redu i razrešenje predsednika i članova komisije za dodelu opštinskih priznanja, kao i imenovanje novih, a poslanici su doneli odluku i o razrešenju člana poslaničke grupe SNS-a, Petra Terzića, umesto koga je član skupštine opštine postao Imre Siđi iz Kevija.