2024. április 25., csütörtök

Közös prioritáslista

Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević polgármester tegnap ellátogattak az Észak 4 ipari övezetbe, ahol a Lear vállalat leendő gyárcsarnoka épül.

A tartomány és a város vezetői egyetértettek abban, hogy a szóban forgó beruházás talán a legnagyobb Újvidéken ez elmúlt évtizedben. A kőolaj-finomító mögötti részen, az autóút közelében 190 ezer négyzetméternyi gyárterületet fognak felszerelni kommunális hálózatokkal. A berendezett ipari területből a Lear 8 hektárnyira tart igényt, mellette 6 hektárnyi telket más beruházóknak kínálnak fel bérlésre. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a környéken az elkövetkező időszakban még 30 hektárnyi ipari telket kezelnek – kiépítik az út, villanyáram, gáz- és egyéb hálózatokat. – A harminc hektárnyi ipari terület fellendülési esélyt jelent Újvidék számára, ezen fogunk dolgozni az elkövetkező években. Szorgalmaztam és prioritásként kezeltetem azokat a kormánylépéseket, amelyek a Learhoz hasonló vállalatokat Újvidékre és más vajdasági községekbe vonzzák – nyilatkozta többek között a kormányfő.

Az elmúlt tíz évben az önkormányzat és a tartomány első ízben dolgozott ki közös, beruházási prioritásokat felsoroló listát, ezekről hamarosan konkréten is beszámolnak majd.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az új gyárcsarnokban több ezren dolgoznak majd. Ígéretet tett arra, hogy Újvidéken ezentúl gyárakat fognak nyitni, nem pedig bezárni.