2024. április 23., kedd

Csökkent az illegális határátlépések száma

A 120 férőhelyes szabadkai ideiglenes befogadóközpontban jelenleg nagyjából 500 migráns tartózkodik

Aki törvényesen érkezik Szerbiába, minden további nélkül menedékért folyamodhat az országban, jelentette ki Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, aki tegnap délelőtt Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai titkár, Nenad Ivanišević, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára, valamint Vladimir Cucić menekültügyi főbiztos kíséretében ellátogatott a szabadkai ideiglenes befogadóközpontba. Tekintettel arra, hogy a tavaly emelt montázsépületekben nagyjából 120 személy számára van férőhely, a legtöbben sátorokban kénytelenek meghúzni magukat. A táborban továbbra is sok a nő – közülük többen állapotosak – és a gyermek.

A sajtó képviselőinek nyilatkozva Vulin a vegyes katonai–rendőrségi alakulatok jelenlétének eredményességét méltatta. Amióta ezek az alakulatok felügyelik a bolgár, illetve macedón határvonalat, mind kevesebb illegális bevándorló jut Szerbia területére, mondta Vulin, aki olyan értesülések birtokába jutott, hogy a szigorúbb szerb határellenőrzés hatására azonnal „megugrott” az embercsempészek tarifája is. Mindenki látja és érzi, hogy Szerbia szigorúan ellenőrzi határait, szögezte le Vulin, majd arról biztosította a közvéleményt, hogy Szerbia továbbra is emberségesen lép fel a migránsokkal szemben. Amíg békések lesznek, addig a szerb hatóságok sem folyamodnak erőszakhoz, emelte ki a miniszter.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Ugyanakkor nem leszünk afféle ország, amelynek ha valamelyik pontján összejön negyven ember, azonnal befogadó központot létesítenek. A migránsok tudják, hol vannak a befogadó központok, és ha a megfelelő ellátásban kívánnak részesülni, akkor ezekben kell segítséget kérniük. Szerbiában elegendő hasonló központ létesült, mindenkinek van hely, senki nem kényszerül a szabad ég alatt, vagy átmeneti táborokban aludni. De ha ezt óhajtják, az is jól van, Szerbia tiszteletben tartja a migránsok döntését, és nem folyamodik erőszakhoz. Egyetlen másik ország sem engedné meg, hogy határzónájában emberek gyülekezzenek. Mi viszont azokkal szemben sem folyamodunk erőszakhoz, akik a horgosi és a kelebiai határátkelő mentén táboroznak, persze addig, amíg békések maradnak – fogalmazott Vulin.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy tart-e az esetleges erőszakos kilengésektől, a miniszter elismerte, bármi megtörténhet, hiszen amikor a migránsok hosszú időn át várakoznak a „szögesdrótok” mellett Nyugat-Európa kapuinak megnyitására, előbb, vagy utóbb elveszíthetik türelmüket. Mindennek ellenére igyekszik optimista lenni, mert, mint mondta, Szerbián eddig közel 700 ezer migráns haladt át, erőszakos kilengésről mindeddig nem érkeztek hírek.

Egy másik újságíró a legújabb németországi incidensre is kitért, amely során egy szíriai menekült állítólag azért követett el öngyilkos merényletet, mert nem kapott menedékstátuszt Németországban. Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy Vulin értékelése szerint a migránsok elégedetlenségének, türelmetlenségének növekedésével párhuzamosan növekedhet-e az ehhez hasonló gaztettek elkövetésének veszélye, illetve felkészültek-e erre az eshetőségre a szerb hatóságok. Vulin megjegyezte: túl sokat várnak el tőle az újságírók, elvégre honnan tudhatná ő, hogy megtörténhet-e ilyesmi.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Egyébként is, ilyesmi sajnos bárhol a világban megtörténhet, és meg is történik. Szerbia és a hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek. Szigorúbbá vált az országhatárok ellenőrzése, regisztráljuk a migránsokat, majd figyelemmel kísérjük szerbiai tartózkodásukat – közölte Vulin.

Azzal kapcsolatban, hogy megváltozik-e Szerbia magatartása a gazdasági migránsokkal szemben, Vulin aláhúzta: nem Szerbia különbözteti meg a migránsokat, hanem az Európai Unió. Szerbia minden emberi lénynek menedéket kínál, ha az az emberi lény menedékért folyamodik, nyomatékosította Vulin.

A miniszter megerősítette, azokat a migránsokat, akiknek a menedékkérelmét a magyar hatóságok elutasították, Szerbiába toloncolták vissza. Arra azonban nem tudott választ adni, hogy hány személyről van szó. Ha ezek az emberek nem folyamodnak Szerbiában menedékért, a törvényekkel összhangban kitoloncolják őket, közölte Vulin.

A folytatásban azokról a migránsokról beszélt, akik pénteken gyalog indultak el Belgrádból, vasárnap este pedig megérkeztek a horgosi tranzitzónába – reményét fejezve ki, hogy a jövőben nem szerveznek hasonló megmozdulást a migránsok. Szavai szerint mintegy 130 migránsról van szó, akik továbbra is éhségsztrájkot folytatnak. A horgosi tranzitzónában nagyjából 600 migráns várakozik, Kelebián pedig 200.