2024. április 25., csütörtök

Földgáz a küszöb előtt

A jövőbeni palicsi beruházók ingyenesen kapcsolódhatnak rá a hálózatra

Befejeződött a palicsi fürdőkomplexumot övező gázvezeték kiépítése, miután tegnap Bogdan Laban polgármester, és Dragan Božinović, a Szabadkai Gázművek igazgatója hivatalosan is átadták rendeltetésének az újonnan elkészült vezetéket. A Palics felé vezető terelőúton a 222-es számú tanyánál a polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, fontos beruházásról van szó, az így elkészült keleti gázvezeték kiegészíti az eddig létezett nyugati vezetéket, az ugyanis egymagában nem tudta volna ellátni a teljes fürdőt.

Ez előfeltétele volt a palicsi idegenforgalmi fejlesztést taglaló főterv megvalósításának. Ha valóban fejleszteni kívánjuk a fürdőturizmust, ehhez előfeltételeket kell teremteni, amelyek egyike, hogy ez az energiaforrás elérhető legyen a beruházók számára – mondta a polgármester. Egyben köszönetet mondott a közvállalatnak, amely ezt a munkát saját nyereségéből finanszírozta, és mint mondta, ezzel példaként szolgálhat más közvállalatok számára is, hiszen ilyen módon is az alapítót, az önkormányzatot tehermentesíti.

(Fotó: Bajtai Kornél)

(Fotó: Bajtai Kornél)

A palicsi idegenforgalom fejlesztésével kapcsolatban Laban elmondta, ez prioritást élvez a tartományi kormány számára, illetve az újonnan megalakuló köztársasági kormány is kiemelt beruházásként kezeli majd.

Božinović elmondta, az említett szakaszon minden felhasználó ingyenesen kapcsolódhat rá a gázvezetékre, amely azonban a jövőt is szolgálja, tehát a potenciális palicsi beruházóknak is szánták.

Minden új beruházónak gyakorlatilag ott lesz a küszöb előtt a gáz, vagyis nem kell a megszokott procedúrát végigjárniuk, hanem viszonylag rövid idő alatt rákapcsolódhatnak majd a hálózatra. A kapacitás kielégíti a főtervben vázolt igényeket, napi 30 ezer köbméteres teljesítményével. Bízunk benne, hogy Palics jelentős idegenforgalmi központtá válik, ehhez mi ezzel a beruházással járulunk hozzá – mondta az igazgató, aki hozzátette, az első fázisban 10–20 felhasználó rákapcsolódására számítanak a közeli tanyákról.

Keller Sándor, a Szabadkai Gázművek műszaki igazgatója elmondta, a zentai úti gázvezeték összességében 10 kilométer hosszú. Az erre vonatkozó tervek még 2009-ben elkészültek, majd 2014-ben ebből kiépült két kilométer, most pedig a fennmaradó nyolc is.

Azért fejeztük be a 222-es számú tanyánál, mert a közelben lévő víztoronynál végződik a régebbi, nyugati vezeték, így Palicsot „körbefedtük” – mondta, hozzátéve, eddig a Szentkút környékén négy fogyasztó van ezen a hálózaton, és további négyen jelentkeztek, hogy rákapcsolódnának.