2024. március 28., csütörtök

Együtt haltak, együtt ünnepelnek

Csókán a község napján megjutalmazták a legjobb tanulókat és sportolókat

Csókán 185 éve, 1831. július 26-án, szent Anna napján hunyt el a lakosságot megtizedelő, tomboló kolerajárvány utolsó áldozata.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az akkori település polgárai fogadalmat tettek, hogy minden évben Szent Anna napján hálaadó szentmisét mutatnak be a 92 magyar katolikus és a 43 szerb pravoszláv áldozat emlékére. A kolerában elhunytakat közös sírba temették a katolikus temetőben. E tömegsír helyén ma egy faragott fakereszt áll. Ezt a kolerakeresztet koszorúzta meg hétfőn délelőtt számos helybeli polgár jelenlétében Gyömbér Stana községi elnök és Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke.

Csóka község vezetősége tizenöt évvel ezelőtt, 2001-ben döntött úgy, hogy a történelmi fogadalomtételt újjáélesztve július 26-án tartják meg minden évben a község napját, és hálaadó szentmisét mutatnak be a Szentháromság katolikus, és a Gábriel arkangyal nevét viselő pravoszláv templomban.

A Csóka-napi ünnepségek már a múlt héten elkezdődtek, pénteken tartották meg a tamburazenekarok 4. fesztiválját, amelyen öt együttes lépett föl, közülük a szakmai zsűri a magyarországi Deszkről érkezett Bánát zenekart találta a legjobbnak, második a Törökkanizsai Tamburások, harmadik pedig a helybeli Csóka tamburazenekar. Szombaton a Művelődési Ház udvarán szervezték meg a VIII. Csóka-napi bográcsfesztivált.

A tegnap délelőtt megtartott képviselő-testületi ülésen Oláj Tibor mondott ünnepi beszédében szólt az önkormányzat elmúlt időszakban végzett munkájáról, és az új összetételű községi vezetőségre váró feladatokról:

– Június 26-át együtt ünnepeljük a község napjaként, együtt szenvedtek egykor a kolerajárványtól az egymás mellett békében élő szerbek és magyarok, együtt haltak meg, és egy sírba termették őket. Ma együtt emlékezünk rájuk, és együtt ünnepeljük a község napját, bízva a közös és sikeres jövőben.

Az elmúlt időszakról szólva el kell mondani, hogy számos utat, utcát, iskolát, óvodát újítottunk föl, sokat tettünk az infrastruktúra javítása terén, teljesen megújult a községháza, előrehaladott a vízvezeték-hálózat cseréje, a környezetvédelmi célú beruházások is jelentősek, rendezett környezetben élünk. Javultak az élet- és munkakörülmények, nőtt az egészségügyi és szociális szolgáltatás színvonala. Több fontos stratégiai tervben szerepelő projektum valóstul meg, főleg községi eszközökből, és tartományi támogatásból.

Nem sikerült kellően kedvező feltételeket teremteni ahhoz, hogy befektetőket vonzzunk a községbe, akik vállalkozásaikkal új munkahelyeket teremtettek volna, és ezzel csökkenhetett volna a munkanélküliek száma. Az új községi vezetés eltökéltségében bízva az említett hiányosságok terén is előrelépést remélünk – mondta Oláj Tibor, a testület elnöke.

Az ünneplő egybegyűltekhez szólva Gyömbér Stana elnök asszony kiemelte, hogy az önkormányzat elsődleges és legfontosabb feladata az ipari és mezőgazdasági beruházások serkentésével fellendíteni a gazdasági termelést már az idén.

A díjazott diákok csoportja a község vezetőivel (Gergely Árpád felvétele)

A díjazott diákok csoportja a község vezetőivel (Gergely Árpád felvétele)

Az ünnepi ülés évégén a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan megjutalmazták a község legjobb általános iskolás diákjait, a középiskolából a generáció diákját (Tóth Irén), és egy-egy pingpongozót (Stefan Lazić), karatézót (Jovan Vilovski) jutalmaztak meg. A padéi iskolából Hornyák Ivett és Vanja Cvetković, a tiszaszentmiklósi iskolából Nenad Tepavac, Tóth Martin és Bacsó Alen, míg a csókai Jovan Popović Általános Iskolából Marijeta Ćirković, Ivona Gardinovački, Milica Sretenović, Tijana Kojić, Jovan Nikočev, Milivoj Popov, Radovan Stojanović, Marko Tatić, Boros Gyevi Dávid, Lackó Márk, Margit Zoltán és Monoki Antal kaptak pénzjutalmat.

Az ünnepi ülés művelődési részében felléptek a helybeli Móra Ferenc ME, a Szent Száva ME, a Tihomir Ostojić ME, a II. Rákóczi Ferenc ME férfi kórusa, és a zeneiskola növendékei. A csókanapi ünnepségen jelen voltak a környező községek önkormányzatainak képviselői is.