2024. április 25., csütörtök

Családi napot rendeztek Padén

A tűző nap és a rekkenő hőség ellenére kiváló hangulatban telt el a padéi Innovációs Központ idei családi napja, amelyet az idén is a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével karöltve rendeztek meg. Szombaton, a kora délutáni órákban ugyan még csak kevesen merészkedtek ki a falu határában, a Betlehem-puszta szélén lévő Sövényházi-tanyára, s kerestek menedéket a szállás tövében lévő fák hűs árnyékában, de ahogyan múlt az idő, egyre több helybéli és környékbeli látogatott ki a rendezvényre, hogy családtagjaikkal és barátaikkal együtt egy kellemes délutánt töltsenek el mókával, zenével, beszélgetéssel és természetesen az ilyenkor szokásos lakomával.

A családi nap a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület lovagi bemutatójával kezdődött, majd betyár- és tűzoltóbemutatót, kocsikázást is rendeztek, a legkisebbek számára lovaglási lehetőséget is biztosítottak a szervezők, továbbá a gyerekek légcsúszdán és trambulinon is kikapcsolódhattak. A jelenlévők megcsodálhatták a helybéli Sövényházi család mini állatkertjének a lakóit is, az időközben megéhező kirándulók pedig ízletes babbal csillapíthatták éhségüket.

A padéi civil szervezet öt éve igyekszik változatossá tenni a kicsiny észak-bánáti közösség és a környező települések életét, hosszú távon javítani a lakosság életkörülményein, és az itt élők számára lehetőséget adni a munkanélküliek át- és továbbképzésére. Emellett komoly hangsúlyt fektetnek a térség magyar népi kultúrájának ápolására és népszerűsítésére is. Jaksa Róbert, az Innovációs Központ vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy jelen pillanatban a fő tevékenységük a felnőttképzés, aminek, keretében az adai műszaki középiskolában fémesztergályosokat és marósokat képeznek át CNC-vezérlésű szerszámgépek kezelésére, ezenkívül környezetvédelmi programokat is szerveznek és hagyományos hangszerek bemutatásával is foglalkoznak.