2024. április 20., szombat

Az alacsony olajárak lefelé vitték a New York-i tőzsdeindexeket

Veszteséggel indulhat a hét a New York-i részvénypiacokon.

Hétfőn, nem egészen két órával zárás előtt a Dow Jones ipari átlag - 30 vezető iparvállalat indexe - 96 pontos, 0,52 százalékos mínuszban volt. Az S&P 500-as index nem egészen 9,5 ponttal, 0,44 százalékkal esett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 7,8 ponttal, 0,15 százalékkal romlott.

Miután sem konjunktúraadat, sem jelentősebb vállalati eredmény nem jelent meg a nap folyamán, az indexeket elsősorban az energiaipari vállalatok részvényeinek az olajáresés miatti gyengülése húzta le. Miután a kőolaj ára 2,2 százalékkal, két és fél hónapos mélypontra zuhant a világpiacon, az S&P 500 energiaipari részvényei 1,9 százalékot estek, élen a Chevronnal (-2,2 százalék) és az Exxonnal (-1,7 százalék).
Szakértők azt mondják, az amerikai jegybank (Fed) szerdán esedékes kamatdöntése sem ad impulzust a piacoknak; az egybehangzó várakozások szerint változatlanul a 0,25-0,50 százalékos sávban marad az alapkamat. Az elemzők annál inkább várják, hogy Janet Yellen Fed-elnök nyilatkozatában hogyan értékeli az utóbbi időszakban napvilágot látott, a vártnál kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatokat, valamint a Brexit-referendum - az Európai Unióból kilépést elhatározó nagy-britanniai népszavazás - várható hatásait.