2024. április 20., szombat

Klímaberendezések a szülészetnek

A Blic Alapítvány humanitárius akciója Zentán is

A zentai kórház szülészeti osztályán évente 800 kismama hozza világra gyermekét, ők Zenta, Ada, Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Óbecse és a többi Tisza menti település új polgárai. Az újszülöttek kórházi tartózkodását könnyíti meg a Blic Alapítvány adománya, az a két légkondicionáló berendezés, amelyet pénteken délelőtt adott át Nedeljko Kolundžija, a Blic csókai tudósítója Slobodan Živkovićnak, a kórház nőgyógyászati-szülészeti osztálya vezetőjének. A Blic Alapítvány által kezdeményezett országos akció keretében a belgrádi ELKOM Trade a készülékek adományozója, a humanitárius akció támogatója pedig az Egészségügyi Minisztérium.

A klímaberendezések átadása a zentai kórházban (Gergely Árpád felvétele)

A klímaberendezések átadása a zentai kórházban (Gergely Árpád felvétele)

– Kórházunk szülészeti osztályán hét szoba van, összesen 26 ággyal, a szobák közül csak négyben van felszerelve légkondicionáló berendezés. A nyári hőség idején és az évszakok közti átmeneti időszakban, amikor már nem, vagy még nem működik a távfűtés, nem tudunk ideális hőmérsékletet biztosítani a kismamáknak és újszülött csemetéiknek.

A szülészeten tartózkodó kismamák közül a napokban ikreknek adott életet az óbecsei Aleksandra Utješinović, akinek már van egy 16 hónapos lánya. A kismama elmondta, hogy nagyon meg van elégedve a kedves és szolgálatkész személyzettel, annak ellenére, hogy nem a legideálisabb munkörülmények között dolgoznak. Még lehetne javítani a szülészet felszereltségén, megérdemelnék az itt dolgozó ápolók, orvosok és a kisegítő személyzet is.

A zentai Bartos Tamara is néhány napja szülte meg első gyermekét, a kis Konstantint. A fiatalasszony csak dicsérni tudta a szülészet alkalmazottait, mint elmondta, nagyon figyelmesek a kismamákkal és a bébikkel szemben. A szülészeten volna még mit javítani, de a személyzet hozzáállása pótolni tudja a hiányosságokat. Mint mondta, nagyon örül annak, hogy országszerte ilyen humanitárius akciókat folytatnak, amelyekkel hozzájárulnak a szülő nők helyzetének a javításához.

A klímaberendezések átadása alkalmával Nedeljko Kolundžija elmondta, hogy a Blic Alapítvány a jelenleg folyó humanitárius akció keretében összesen ötven klímaberendezést adományoz a szülészeteknek.