2024. március 28., csütörtök

Éjjeli kettőig szeretnének dolgozni

Az Újvidéki Vendéglátóipari Létesítmények Egyesülete azt ajánlotta az önkormányzatnak, hogy a nyár folyamán a kávézók hétvégenként éjjel két óráig fogadják a vendégeket, hétköznapokon pedig 23 óráig.

A tűzvédelemről hozott köztársasági szabályzat szerint minden vendéglátóipari létesítménynek tűzcsappal kell rendelkeznie, ugyanakkor például a Laza Telečki utcában ki sem épült a szükséges infrastruktúra (Dávid Csilla felvétele)

A tűzvédelemről hozott köztársasági szabályzat szerint minden vendéglátóipari létesítménynek tűzcsappal kell rendelkeznie, ugyanakkor például a Laza Telečki utcában ki sem épült a szükséges infrastruktúra (Dávid Csilla felvétele)

A vendéglátóipari létesítmények működéséről szóló, önkormányzati rendelet jelenleg egy órával rövidebb nyitva tartást lát elő a kávézók számára. Branko Koprivica, az Újvidéki Vendéglátóipari Létesítmények Egyesületének az elnöke elmondta, már beszélgettek az új ajánlatról az újvidéki önkormányzat képviselőivel, a kommunális felügyelőséggel és a kommunális rendőrséggel is.

– Elvárjuk, hogy az ajánlatunkat az újvidéki képviselő-testület rövid időn belül megvitassa, és elfogadja. Az önkormányzat képviselőivel egyeztettünk a vendéglátóipari létesítmények tűzbiztonságra vonatkozó, köztársasági szabályzat műszaki feltételeiről. Arra kértük az önkormányzat képviselőit, töröljék azt a szabályzatot, amelyről előzőleg egyeztettünk a rendkívüli helyzetek részlegével és a belügyminisztérium képviselőivel. A szóban forgó szabályzat feltételeit a vendéglátóipari létesítmények tulajdonosai nagyon nehezen teljesíthetik, mert nem minden függ tőlük. Például a szabályzat értelmében minden vendéglátóipari létesítménynek saját tűzcsappal kell rendelkeznie, a Laza Telečki utcában viszont nincs kiépítve az ehhez szükséges infrastruktúra. A tűzcsaphoz ugyanakkor külön engedélyre is szükség van, amellyel az újvidéki vendéglátóipari létesítmények csupán 10 százaléka rendelkezik, az engedélyt pedig csak a Poslovni prostor közvállalat adhatja ki – mondta Koprivica.

A városháza információs irodájából azt üzenték, a vendéglátóipari létesítmények egyesületének ajánlatára a hétvégéig válaszolnak – írta a Dnevnik napilap.

A két fél még júniusban megállapodott, hogy munkacsoportot hoznak létre, amelyben helyet kapnak az önkormányzat és a vendéglátóipari létesítmények képviselői is. A munkacsoport felügyeli a vendéglátóipari létesítmények munkaidejéről hozott önkormányzati határozat betartását, valamint kidolgozzák a hiányzó módosításokat is.