2024. április 24., szerda

Az év végéig befejeződhet a hatodik fázis

Jövőre már a Népszínház építésének belső munkálatai következnek

Az 1854-ben épült Népszínház felújítása, a bontást követően 2007-ben kezdődött. Az elmúlt kilenc év során többször is voltak leállások. Jelenleg teljes gőzzel folyik az ötödik fázis befejezése, és napokon belül kiírhatják a hatodik fázisra a közbeszerzési pályázatot, amely után egy kis rész kivételével teljes egészében befejeződnek a külső munkálatok. A beruházás eddig 830 millió dinárba került, a becslések szerint a befejezéshez 1,3 milliárd dinár hiányzik.

Az ötödik fázis kivitelezése javában zajlik, mondta el lapunknak Blau Péter, Szabadka Város Építési Igazgatóságának igazgatója.

– Még az üvegfelületeket kell befejezni a Korzó felőli részen, azután az új és a régi rész közötti homlokzatot, vagyis a régi rész tetőfelületének üvegezését, és ezzel igazából be is fejeződik ez a fázis – mondta az igazgató, aki szerint ezek a munkálatok nagyjából két hónapot vesznek igénybe.

Az ötödik fázis keretében teljes egészében elkészül a Korzó felőli részen a homlokzat, mint ahogyan a Zöld szökőkút felől is.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Azzal, hogy itt a nyílászárókat a hatodik fázis során helyezzük majd el, ugyanis itt egy nagy 3×6 méteres ajtó lesz, ami tulajdonképpen a színpadi tér kinyitása a kültér felé – magyarázta Blau. Befejeződik az összes nyílászáró és az ablakok beüvegezése is mind a négy homlokzaton. Néhány nagyobb ajtó majd a hatodik fázisban készül el, de a kisebb ajtók és az összes ablak már az ötödik fázisban a helyére kerül.

– Befejeződik az egyenes tetőn a teljes szigetelés, illetve elkészültek az energetikai berendezések vasszerkezeteinek tartópillérei. A klímaberendezések, a hűtés-fűtés, az aggregátor, tehát azon berendezések, amelyek majd a tetőtéren kapnak helyet, ezek tartópillérei már felkerültek, erre szükség volt ahhoz, hogy a szigetelést be lehessen fejezni és ne később kelljen ismételten bontani – magyarázta Blau Péter, hozzátéve, összességével, forgalmi adóval együtt ez a fázis 224 millió dinárba került, míg adómentesen 182 millióba.

Időközben folyamatban van a következő, hatodik fázis tenderdokumentációjának az egyeztetése is az illetékes bizottság részéről, amelynek tagjait az önkormányzat és a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság jelölte ki. Ez a testület egyezteti a szöveget, ami várhatóan a jövő hét elején befejeződik, és akkor kiírják a közbeszerzési pályázatot erre a fázisra is.

– A hatodik szakaszban megtörténik a Branislav Nušić utca felől a homlokzat teljes befejezése, behelyezzük a Zöld szökőkút felőli részen a visszamaradt nyílászárókat, valamint azokat az ajtókat is, amelyek az ötödik fázisban kimaradtak – mondja az igazgató. Ennek a fázisnak a kivitelezési ideje négy hónap. Amennyiben a napokban a folyamat elindulhat, akkor az év végéig, vagy a jövő év elején fejeződhet be ez a fázis is, ami után a külső munkálatokból csak a színház mögötti kis utca, az Ivo Vojnović utca felőli oldal homlokzata marad, arra ugyanis ebben a két fázisban nem maradt pénz.

Ha pedig ez is meglesz, akkor már a belső munkálatok következhetnek.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Egyébként az épületet 2007-ben bontották le, majd kezdték meg annak felújítását, mint emlékezhetünk, nem kis társadalmi elégedetlenséget okozva. A közvélemény a mai napig nem kapott megnyugtató választ arra vonatkozóan, hogy valóban szükséges volt-e a teljes helyreállítás, ahány érintett, annyi vélemény hallható.

Az eredeti megállapodás értelmében a köztársaság, a tartomány és a város 45–45–10 százalékarányban kellett volna, hogy finanszírozza a beruházást, nagyjából felkerekítve azonban ez az arány így néz ki Belgrád–Újvidék–Szabadka relációban: 30–60–10.

A munkálatokat a kétezres évek első évtizedének legnagyobb szabadkai építési vállalata, a Pannongrad kezdte meg, amelynek tulajdonosa Zoran Francišković 2009-ben öngyilkosságot kísérelt meg, majd néhány hónap múlva belehalt a sérüléseibe, a cég pedig csődbe ment. Ehhez az időszakhoz fűződik a Pannongrad telephelyéről eltűnt 400 ezer tégla ügye is, amellyel kapcsolatosan bírósági ítélet ugyan született, de az nem derült ki, hogy hova tűnt az épületanyag.

Összességében 2007–2011-ig az építkezés első három fázisa zajlott le, elkészült a betonkonstrukció, majd leálltak a munkálatok és ekkor nagyjából két évig ez csúfította el a város központját.

Miután a terveket átalakították, az épület alapterületét a tervezett 16 ezer helyett 10 ezer négyzetméterben határozták meg, folytatódtak a munkálatok. A leglátványosabb részt, az épület elejét tavaly nyáron leplezték le, azóta felújított állapotban pompáznak a színház védjegyének számító korinthoszi oszlopok.

A beruházás pénzügyi konstrukciója alapján a külső felújítás szinte teljesen befejeződik az év végéig vagy a jövő év elejéig. Az, hogy a belső munkálatok, amelyek sokkal aprólékosabbak és költségesek is, mennyi idő alatt fejeződhetnek be, a politikai akarattól függ, vagyis attól, hogy a tartomány és a köztársaság az előttünk álló években mennyit fordít erre az épületre.