2024. március 29., péntek

Mégis gyalog folytatták

A rendőrség három autóbuszt küldött a Királyhalma és Horgos között várakozó migránsokért, de azok nem szálltak fel.

Délben táboroztak le a magyar határ felé tartó migránsok Királyhalma után a magyar határra vezető régi út mellett. Négy órás várakozás után a rendőrség három autóbuszt kért a helyszínre, hogy a megfáradt menetelőket buszokkal szállítsák el a horgosi tranzitzónához.

Szerbiában a migránsok szervezett szállítása akkor szűnt meg, amikor lezárták a balkáni útvonalat. Most humanitárius okokból kínálták fel a szállítást ugyanis sokuknak kisebesedett, felhólyagosodott a lába. Azonban amikor négy óra tájban megérkeztek a buszok másfél órán át tartott az alkudozás, a migránsok nem akartak beszállni a buszba, mert féltek, nehogy valamelyik befogadóközpontba szállítsák őket. Ezért végül gyalogosan indultak el. Egy autóbusz mégis kíséri a menetet, ha valaki nem bírná a gyaloglást, akkor fel tudjon szállnia buszra. Vannak, akik ezt meg is tették.
Az ENSZ Menekültügyi Főnbiztosságának képviselői figyelmeztették a magyar határ felé tartókat, hogy hiába mennek közvetlenül a kerítés közelébe, nem fognak korábban sorra jutni, hogy beadják a magyar hatóságoknak a menedékjogi kérelmüket, mint azok, akik most a befogadó központokban élnek, ugyanis a listák a befogadóközpontokban készülnek. Tehát azok, akik most a magyar határ felé tartanak, ha legálisan akarnak bejutni Magyarországra, vissza kell menniük a befogadóközpontba, hogy regisztráljanak. Egyébként a számítások szerint, aki most kerül a listára annak 4-5 hónapot kell várni, hogy sorra kerüljön. Addig pedig elhelyezést kap egy befogadóközpontban.
De ezek a migránsok nem várni akarnak, hanem éhség sztrájkolni készülnek, hogy rábírják a Magyar hatóságokat, hogy nyissák meg előttük Európa kapuját.