2024. március 28., csütörtök

Sok napsütés és 30 fok körüli meleg várható július utolsó hetében

A következő napokban is lehetnek elszórtan záporok, zivatarok. Ezzel együtt viszont július utolsó hetében sok napsütésre és 30 Celsius-fok körüli melegre lehet készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn a Tiszántúlon várható több napsütés. A Dunántúlon többfelé, másutt helyenként záporra, zivatarra is számítani lehet. A Tiszától nyugatra eső területeken felhőszakadás is lehet. A felhőszakadás veszélye miatt tizenhárom megyére - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala - és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést is kiadott hétfőre a meteorológiai szolgálat. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.
Hétfőn a leghűvösebb órákban 15-22 fok lehet, - mint megjegyezték - a nagyvárosokban és a vízpartokon nem hűl 20 fok alá a levegő. A nappali maximumok 28-33 fok között alakulnak. A hőség veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna megyére a tartós hőség miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.
Kedden a többórás napsütés mellett elszórtan valószínű zápor, zivatar (nagyobb eséllyel a Dunántúlon). A legalacsonyabb hőmérséklet 16-21, a legmagasabb hőmérséklet 28-33 fok között alakul.
Szerdán is napos idő várható. Elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 16-21 fok között valószínű, a nappali maximumok 28-33 fok között alakulnak.
Csütörtökön már csak néhány órára süthet ki a nap, többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként a szél is megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghűvösebb órákban 16-21 fok lehet. Napközben az Alföldön 29-32, másutt 26-29 fokig melegszik a levegő.
Pénteken ismét napos idő várható. Helyenként - nagyobb eséllyel keleten - fordulhat elő zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 14-20, a maximumhőmérséklet 27-32 fok között valószínű.
Néhol szombaton és vasárnap is lehetnek záporok, zivatarok, de emellett mindkét napon többnyire napsütéses lesz az időjárás. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton 14-19, vasárnap 15-21 fok között alakul. Szombaton 29-33, vasárnap 30-34 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.