2024. március 28., csütörtök

Nagy remények, életképes tervek

A Prosperitati Alapítvány támogatásából földieper-ültetvény és barackos lesz

A Prosperitati Alapítvány első körben meghirdetett pályázatai esetében nagy volt az érdeklődés a mezőgazdasági jellegű támogatások iránt, sokan éltek a lehetőséggel, és kihasználták az alkalmat, sikeresen pályáztak. Az első három évben tíz pályázati kört nyitnak meg, a támogatások vissza nem térítendőek. Vannak olyan támogatások, ahol maximum 80 százalékát lehet kérni az előirányzott költségeknek, de olyan is van, ahol nem kell önrészt biztosítani.

Temerinben két olyan fiatal gazdálkodóval beszélgettünk, akik megnyerték a Prosperitati Alapítvány támogatását, és nemsokára belefognak a megvalósításukba.

Acsai László nagy reményeket fűz a gyümölcsfaültetvényéhez, igaz, hogy csak őszre kerülnek földbe a gyümölcsfacsemeték, de már előre kitervezett mindent.

Acsai László (Halász Gyula felvétele)

Acsai László (Halász Gyula felvétele)

– Jelenleg egyetemi hallgató vagyok a Szent István Egyetem zentai kihelyezett tagozatán, és mivel lassan a tanulmányaim végéhez közeledek, ezért úgy gondoltam, hogy ha már itt ez a pályázati lehetőség, idejében el kell kezdenem a jövőm megalapozását. Alapos utánajárást követően megállapítottam, hogy nem túl nehéz a pályázat, nem nehéz megírni, könnyűek a feltételek és nincs mit veszíteni. Megpróbáltam, és hála istennek, sikerült.

Mire kérte a támogatást?

– Gyümölcsfák telepítésére nyertem támogatást, összesen 1200 gyümölcsfát ültetünk majd. Ennek a legnagyobb része kajszibarack lesz, de kisebb mennyiségben lesz cseresznye és meggy is. A gyümölcsfacsemetéket novemberben ültetjük el.

Nehéz volt megpályázni a támogatást?

– A feltételek nem voltak túl nehezek, a gazdaság be kell, hogy legyen jelentve, kell egy nagyon egyszerű tervet készíteni, három előszámlára van szükség, az ember egy-két nap alatt beszerezheti a szükséges iratokat.

Mivel fiatal, érdekel, hogy dolgozott-e már gyümölcsfaültetvényekkel, vagy ez újdonság lesz?

– Dolgoztam már hasonló helyen, Hugyik József úrnál öntözőrendszerek összeszerelésével foglalkoztam, illetve tanulmányaim során gyakorlati órákon metszéssel is próbálkoztam. A támogatást nyert gyümölcsös lesz az első komoly munkám. Az ültetvényt Temerintől két kilométerre alakítjuk ki, könnyű a megközelítése, jó a terület talaja, ideálisak a feltételek egy gyümölcsös telepítésére.

Mit tervez később a gyümölcsökkel?

– Legvalószínűbb, hogy friss eladásra szánom a termést, a feldolgozás egyelőre nem szerepel a terveim között.

Gondolkodott-e esetleg azon, hogy további támogatásokat is megpályázzon?

– Természetesen, május végén már megpályáztam a Prosperitati Alapítvány második körének a támogatását, hűtőházat szeretnék kialakítani a gyümölcsös mellé. Ez nagy mértékben segítene a termés értékesítési folyamatában, hiszen az értékesítés idejét ennek köszönhetően kitolhatnám. Ez azért fontos, mert az árakkal is jobban lehet így kalkulálni, nem vagyunk kitéve a kereskedők akaratának. Hűtőház nélkül gyakran gyorsan és olcsón kénytelenek a termelők eladni portékájukat. Ha sikerülne a pályázat, nagyon sokat jelentene a vállalkozásban. Reménykedve várunk.

Mekkora segítséget jelent a támogatás?

– A gyümölcsös lassan hozza vissza a befektetést, három év után fordul termőre, de az én esetemben kevesebb a befektetés, mert elnyertem a Prosperitati támogatását. Ha minden jól alakul, akkor az ötödik-hatodik év után számíthatok jelentős nyereségre. E nélkül a támogatás nélkül az idén biztos nem sikerült volna beszerezni az ültetvényeket, mert bizony nehéz időket élünk. Igaz, lesznek még kiadásaim, de mi nem vagyunk gazdagok, így ez hatalmas segítséget jelent számunkra. Másoktól is hallottam, hogy nagyon nagy segítség a Prosperitati támogatása. Nem lehet belőle hirtelen meggazdagodni, de nagy segítséget jelent.

Barna József frissen nősült ifjú gazdálkodó azt mondja, a Posperitati támogatásának köszönhetően ő is hasonló vállalkozásba kezdhet, mint testvére, aki már évek óta földieper-termesztéssel foglalkozik.

Barna József (Halász Gyula felvétele)

Barna József (Halász Gyula felvétele)

– Mivel a testvéremék már három éve földieper-termesztéssel foglalkoznak, így én is úgy gondoltam, hogy megpróbálom, mert jó számítást látok benne. A Prosperitati Alapítványnak megjelent a pályázata, és úgy döntöttünk akkori barátnőmmel, aki közben a feleségem lett, hogy megpályázzuk, és testvéremhez hasonlóan földieper-termesztéssel foglalkozunk. A Prosperitati támogatásával és a testvérem tapasztalatával az ember könnyebben merészel valami újba fogni.

Milyen támogatásra pályázott?

– Ültetvényekre pályáztam, eperpalántákra. A palántákat Olaszországból rendeltem, és jelenleg hűtőházban vannak lefagyasztva, majd a palántálás előtt kifagyasztjuk, ekkor tápszerrel kell locsolgatni, amíg teljesen kiolvad, aztán pedig egy nap alatt el kell ültetni. Az egy hektárnyi területen jelenleg még bab van a földben, de ha beérik két-három hét múlva, akkor elültetjük. Az első termés május elejére várható, ha minden jó megy, akkor már az első évben kifizeti magát, a következő évben pedig már hasznot hoz. Az az egyedüli gond az eperrel, hogy nagy befektetések szükségesek, de a Prosperitati támogatásának köszönhetően sokkal könnyebb.

Milyen mértékben segített a Prosperitati támogatása?

– A palánták 70 százalékát támogatta a Prosperitati, nekünk csak a 30 százalékát kellett fizetnünk, ami nagy segítségnek számít.

Hol értékesíti az epret, vannak konkrét tervek?

– Nem hiszem, hogy külföldi felvásárlókhoz jutok, de helyben, Újvidéken és Óbecsén is sokan érdeklődnek az eper iránt, így nem lesz gond az értékesítéssel.