2024. április 25., csütörtök

Zentán tanulnak a jövő filmesei

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban nagyban zajlik a Mayfly Filmklub tábora

Folytatódik a nyári zsongás a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. Az Ispiláng gyermeknéptánccsoport, illetve a Magyar Amatőr Diákszínjátszók Tábora után most a fiatal filmesek vették birtokukba a tehetséggondozó épületét. Az elballagott bolyaisokat maga köré tömörítő Mayfly Filmklub a Bolyai Filmműhely tradícióját folytatva szervezte meg az idei tábort, amelyen tartományunk minden részéről mintegy harminc, a filmművészet és a filmgyártás iránt érdeklődő középiskolás és egyetemista vesz részt. Zsolnay Ákos és Leikauf István, a tábor vezetői lapunknak elmondták, hogy az idei táborban kimondottan a fiatalok ötletére fektetik a hangsúlyt.

– Mielőtt elkezdődött volna a tábor, a potenciális résztvevőkkel megbeszéltük, hogy saját ötletekkel rukkoljanak elő, ugyanis ez esetben még nagyobb a motivációjuk. Mi pedig csupán egyfajta környezetet biztosítunk a tevékenységükhöz. Elmondjuk nekik, hogyan tudják megvalósítani elképzeléseiket – mondták el beszélgetőtársaink, akik hozzáfűzték azt is, hogy ennek köszönhetően sokkal izgalmasabbak a foglalkozások. Egyfajta tapasztalatcsere is folyik a tábor résztvevői és vezetői között.

A műhelymunka mellett a résztvevők az elméleti oktatásra is hangsúlyt fektetnek. A tábor elején, elsősorban a kamerát életükben először kezükbe vevők számára, egyfajta gyorstalpaló képzést is szerveztek, amelynek során ismertették az alapvető tudnivalókat, keddtől kezdve pedig gőzerővel tartanak a forgatások, s ezeknek az utómunkálatai.

A Mayfly Filmklub a nyári tábor megszervezése mellett év közben különböző szakmai megbízásokat is elvállal. Tartományunk területén bedolgoznak az Újvidéki Televíziónak: Laskovity Ervinnel, Budapesten élő zentai születésű újságíróval ők készítik a Budapest Retour című, a magyar fővárosban élő és tevékenykedő sikeres vajdaságiakról szóló, havi rendszerességgel jelentkező tévéműsort, ezenkívül vállalatok számára is forgatnak filmeket.

Tavaly a Tanyaszínház egyik előadásának élő internetes közvetítését is ők valósították meg, Magyarországon pedig koncertek, reklámfilmek rögzítésére kérik föl a tehetséges vajdasági magyar fiatalokat.

A jövőbeni terveket illetően a Kicsi Klájd és a nagyvilág című nagy sikerű gyurmafilm-sorozatuk elkészítését vetítették előre, amire jelenleg pályázati támogatásokat keresnek, s persze a Budapest Retour televíziós műsort is folytatni szeretnék. Ezenkívül koncertek élő közvetítéseit szeretnék elvállalni, de az ehhez elengedhetetlen technikai berendezések beszerzéséhez is anyagi támogatásra lenne szükségük.

Egyébként véleményük szerint a vajdasági magyar fiatalok is érvényesülhetnek a magyar filmes piacon, és elmondásuk szerint szerencsére egyre több megkeresésük van.

– Nem mondjuk azt, hogy a legprofibbak vagyunk. Vannak kis és nagy stúdiók, amelyek már évek óta ezzel foglalkoznak, s valószínűleg a kapcsolati tőkéjük is sokkal nagyobb, mint a miénk, de vannak lehetőségeink, és élünk is velük – nyilatkozták.

A táborban elkészült filmeket egyébként a Mayfly Filmklub Facebook-oldalán (www.facebook.com/mayfly.filmklub) tekinthetik meg a filmkedvelők, ma este 8 órától pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban is levetítik az alkotásokat.

A tábor megvalósulását Zenta önkormányzata és a budapesti székhelyű Vajdasági Baráti Egyesület részesítette támogatásban.