2024. március 28., csütörtök

Mentőautó a menekültek ellátására

A szabadkai egészségház használatra kapta a járművet

A Szabadka körzetébe ismételten egyre nagyobb számban érkező közel-keleti és afrikai menekültek egészségügyi ellátását és szállítását könnyítheti meg a Fejlődési és Együttműködési Kezdeményezés (IDC) által adományozott gépkocsi, amelynek kulcsait tegnap adták át az egyesület képviselői a Szabadkai Egészségházaknak.

Milimir Vujadinović, a migrációt kísérő városi munkacsoport elnöke ez alkalommal kiemelte, az adománynak köszönhetően erősödnek az önkormányzat kapacitásai ezen terület kezelésére vonatkozóan, és elmondta, folytatják az együttműködést a civil szervezetekkel, mint ahogy a város és Bajorország kapcsolata is szorosabbá válik majd.

A gépkocsit a szabadkai intézmény használatra kapta, arra az időszakra, amíg a város területén fokozottan jelen van a menekültprobléma. Az IDC képviselői Bogdan Laban polgármesterrel is megbeszéléseket folytattak, akivel szót ejtettek esetleges jövőbeni projektekről is.

– Gyakran áll elő olyan helyzet, hogy az egészségházak orvosai, technikusai nem tudnak mindenhova eljutni, ez egy lépés ennek a problémának az enyhítésére. Mostantól lesz egy bármikor bevethető gépkocsink, amelyet Horgosra, Kelebiára vagy a befogadóállomásra tudunk kiküldeni, ugyanakkor a helyi polgároknak is segítséget nyújthat – nyilatkozta Vujadinović.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az elmúlt 10–12 napban ismételten felduzzadt a Szabadkán és környékén veszteglő menekültek száma, akik Magyarországon keresztül szeretnének bejutni az EU területére. A becslések szerint a kelebiai és a horgosi határátkelő mellett kialakított rögtönzött sátortáborokban, illetve a város szélén lévő befogadóállomáson megközelítőleg kétezren vannak, s ez az egészségügyi dolgozók számára is megnövekedett munkamennyiséget jelent, mondta el Mila Dujmić Bogdanović, a Szabadkai Egészségházak igazgatónője, a kulcsok átvétele alkalmával. Hozzátette, ily módon naprakészebben tudnak a menekülteknek segítséget nyújtani. Ami a beavatkozások típusait illeti, az igazgatónő szerint egyre több a terhes kismama és a gyermek, akik ellátásra szorulnak, illetve gyakoriak a kisebb sérülések, a fogfájás és más hasonló panaszok.

Miodrag Nedeljković, az IDC igazgatója arról számolt be, hogy szervezetüknek állandó orvosi csoportja van a befogadóállomáson, melynek tagjai ellátják a menekülteket, viszont a menekültek megnövekedett száma miatt egy adott pillanatban szükség mutatkozott arra is, hogy a különféle egészségügyi panaszokkal jelentkező személyeket elszállítsák, pontosabban azokat, akiket a helyszínen nem lehet ellátni.

– Vujadinović kapcsolatba lépett velünk, és segítséget kért, nekünk volt egy gépkocsink, és úgy döntöttünk, ezt használatra Szabadkának adományozzuk – mondta.

A Szabadkára és környékére érkező menekültek számát figyelembe véve megállapítható: a korábbi vélekedésekkel ellentétben az úgynevezett „balkáni útvonal” korántsem zárult le, nagyon is aktív. Újságírói kérdésre Vujadinović elmondta, a városnak nem kerül pénzébe a menekültválság, ugyanis a Menekültügyi Főbiztosság megtéríti a felmerülő költségeket.

A kelebiai határátkelőn az ott kialakult táborban felgyülemlett szemét problémája is megoldódott, a karbantartást a Save the Children vállalta magára.

A város szélén lévő befogadó központban a korábbi 100–150-ről 300 fölé nőtt a menedéket kérők száma. Amikor ott jártunk, az orvoscsoport elmondta, kisebb panaszokkal jelentkeznek a menekültek, van, aki a dróttól szerzett sérülést, amikor a zöldhatáron kísérelt meg átjutni, mások a vándorlás során megfáztak, ezért hőemelkedésük van, elsősorban a gyermekeknél jelentkezik ez a panasz.

Az IDC humanitárius szervezet, a spanyol Movimiento por la paz – MPDL nevű szervezet tevékenysége nyomán alakult, amely 2000–2008-ig volt jelen a Balkánon. Jelenléte vége felé, 2007-től az IDC fokozatosan vette át tevékenységét. Az egyesület 2011 óta intenzíven együttműködik a német Arbeiter-Samariter Bund (ASB) nevű szervezettel. Ők finanszírozták a szabadkai befogadóállomás kiépítését.