2024. április 20., szombat

Cserélik a vizet a Béga-tóban

A vízügyi törvény szerint a Hármas és az Egyes számú nagybecskereki Béga-tavak vize másodosztályú kell(ene) hogy legyen egész éven keresztül.

Ezt a követelményt nem könnyű betartani, mivel az egykori Béga-meder helyére tervezett tavak létesítését mindmáig nem fejezték be, másrészt pedig a víztisztító berendezés sem készült el úgy, ahogy azt eredetileg tervezték. Ezért a kellő vízminőséget – különösen a nyári hónapokban – nem könnyű biztosítani. A Városi Vízművek hetente ellenőrzi a tavak vizének minőségét.
A napokban hozzáfogtak a központban levő, Hármas számú tó vizének a megtisztításához, illetve a tó vízmennyisége egyharmadának a kicseréléséhez. Ezt egyébként évente legalább egyszer, esetleg kétszer szokták megtenni. A Bégából szivattyúzott vizet vegyi módszerrel tisztítják meg és juttatják az egykori folyómeder helyén létesített tavakba. A Hármas tó vízcseréjét várhatólag egy héten belül elvégzik, és a víz szintjét újra a szokásos magasságra emelik. A tervek szerint augusztus végén vagy szeptember elején kicserélik a Žitoproduktnál levő Egyes számú Béga-tó vizének egyharmadát is.
Nagybecskereken a Kisamerika lakótelep köré fonódó Béga-kanyar kiszárítása után a meder helyén három tavat hoztak létre. Ezekből máig csak kettő készült el, és azok sem teljesen. A víztisztító berendezések sem készek. A középső, Kettes számú tó pedig mindmáig nem készült el és csak az esővíz gyülemlik fel időnként benne. A 90-es évek elején teljesen leálltak a munkálatokkal.
A félkész tavakat azóta nem a rendeltetésükkel összhangban használják. Közben a partszakaszok omladozni kezdtek, többen belefulladtak már a nem is a fürdésre készült tavakba. A víz bakteriológiai összetétele időnként sem felel meg az előírásoknak.