2024. március 28., csütörtök

Kreatív táborok

A kishegyesi Kátai-tanyán két tábor is zajlik egyszerre

A Kátai-tanyán a héten is folytatódnak a nyári táborok, jelenleg angol és képzőművészeti tábort tartanak párhuzamosan, amit immár 21. alkalommal szerveznek meg, mondta el lapunknak Kátai Annamária, a tábor koordinátora.

Aktív munka folyik a képzőművészeti táborban (Lakatos János felvétele)

Aktív munka folyik a képzőművészeti táborban (Lakatos János felvétele)

– Az érdeklődés továbbra is nagy és érezzük, hogy a gyerekeknek szükségük van az angol nyelv tanulására a nyári szünet alatt is. Illetve a képzőművészeti táborunkba is sokan jelentkeztek, mivel érdekli őket a kreatív művészi tevékenység. A következő tábor nem saját szervezésű lesz, hanem egy újvidéki angol nyelviskoláé. Ezen 47 gyermek fog részt venni, illetve 17 amerikai önkéntes fog velük foglalkozni – mondta el Kátai.

Az angol tábor résztvevőivel Lukács Tibor szabadkai angol nyelvtanár foglalkozik. Lukács elmondta, hogy 15-en vannak a csoportjában és az iskolai módszertől eltérően közelítik meg az angol nyelv oktatását.

– Elsősorban interaktív módszerekkel próbáljuk meg a gyerekek oktatását, ami azt jelenti, hogy videovetítéseket tartunk, amihez feladatlapok tartoznak, van szókincsfejlesztés zene által, de emellett olyan kreatív módszereket is használunk, mint pl. a kézművesség. Ebben az évben főként a beszéd, az olvasás és a szövegértés készségével foglalkozunk. Az angol tábor abban tér el az iskolai oktatástól, hogy sokkal kötetlenebb módszerrel dolgozunk. És mivel nincs megfelelési- és jegykényszer, ezért a gyerekek könnyedebben tudnak megismerkedni a nyelvvel. Ez a tanfolyam inkább megszeretteti velük az angol nyelvet, de emellett igyekszünk a kultúrát is megismertetni velük – számolt be az oktató.

A képzőművészeti tábor résztvevőivel Vajda Emese foglalkozik, aki az idén fejezte be az újvidéki művészeti akadémiát. Az idei tábor témája az olimpia, Rio és Brazil.

– Próbálom megismertetni velük Brazíliát, pl. maszkokat készítettünk a riói karneválhoz. Emellett foglalkozunk modern művészetekkel is, Piet Mondrian művészetét ismertettem meg velük, és a gyerekek is készítenek ilyen stílusú festményeket. Főként temperával dolgozunk, valamint kollázstechnikával – mondta el Vajda, majd arról is szólt, hogy a táborban való részvételhez nem volt feltétel a rajztehetség. Olyanok is részt vehetnek, akik kevésbé tehetségesek, mert őket is megtanítják úgy rajzolni, hogy az alkotás mutatós legyen. A képzőművészeti táborban 30 gyermek van, s vannak köztük olyan tehetségesek is, akiknek Vajda azt ajánlotta, hogy képzőművészeti középiskolában tanuljanak tovább.