2024. április 25., csütörtök

Lövöldözés Münchenben: több halott

A müncheni rendőrség pénteken a közösségi médián keresztül tudatta: nyolc halálos áldozata van az Olympia bevásárlóközpontban elkövetett feltételezett terrortámadásnak

Válságtanácskozást kezdett pénteken késő este Münchenben a bajor kormány Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével a tartományi fővárosban történt lövöldözés miatt, amelyben legkevesebb nyolcan meghaltak.

A tanácskozás után Joachim Herrmann belügyminiszter sajtótájékoztatót tart.
A müncheni rendőrség közölte, hogy nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez a haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel.
Közben München teljes területén zajlik a kutatás az elkövető vagy elkövetők után, miközben a Bild című országos lap után a tz című müncheni lap is azt jelentette, hogy egy tettes főbe lőtte magát.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korrigálta korábbi közlését, adatai szerint nem legalább három, hanem "legalább egy" elkövetője van a péntek esti müncheni lövöldözésnek - jelentette késő este a Bild című német lap az online kiadásában. Tájékoztatója után a Münchener Abendzeitung című lap az online kiadásában a szövetségi rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy hétre emelkedett a halálos áldozatok száma. Ezt az információt hivatalos helyről nem erősítették meg.A müncheni rendőrség pénteken a közösségi médián keresztül tudatta: nyolc halálos áldozata van az Olympia bevásárlóközpontban elkövetett feltételezett terrortámadásnak. Közben Berlinben a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül, a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát.

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője - jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ).

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt. Egy 32 éves müncheni férfi, aki a bevásárlóközpont mellett lakik látta az egyik lövöldözőt, írja a Focus. Anyjával együtt éppen át akartak menni a plázába, amikor kiabálást hallottak az utcán. Amikor kinézett az erkélyen, két embert látott feküdni a földön az egyik üzlet előtt. Aztán meglátta a lövöldözőt is. Fekete nadrágot és és fekete pólót viselt, a hátán egy pirosas színű hátizsák volt, a kezében pedig egy pisztoly. A fekete ruhás támadó azt kiabálta, hogy német és Németországban nőtt fel. A szemtanú szerint ezt azoknak kiabálta, akik mind kint álltak a ház erkélyén, majd kétszer a ház felé lőtt. A támadó utána elfutott, de hallani lehet, hogy eközben is több lövést ad le.  

A miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni.
A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat.
"Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők" - áll a rendőrség Twitter-üzenetében.

Teljesen leállt Münchenben a tömegközlekedés, a város főpályaudvarát pedig kiürítik és lezárják - jelentette péntek este a helyi sajtó. A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

Közben a hatóságok a közösségi médiában több nyelven is felszólították az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára, maradjanak lakóhelyükön. Ezzel párhuzamosan a hatóság azt kéri az emberektől, hogy se fényképet, se videofelvételt ne tegyenek közzé az interneten a rendőri intézkedésekről, mert azzal az elkövetők is információhoz juthatnak.

Terjed az OffeneTür hashtag a Twitteren, azaz a müncheniek kitárják a lakásuk ajtaját a támadások elől menekülők előtt.

Ámokfutó miatti "rendkívüli helyzetre" figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este - jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató.

Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót.
A müncheni járás lakóit ugyanilyen módon arra figyelmeztették, hogy ne menjenek be a városba.
Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, "tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt" - közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban.
Több hírportál azt jelentette, hogy lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. Az első hírek a plázabéli lövöldözésről érkeztek, és egy támadóról szóltak a jelentések. Aztán a Karlsplatzról jeleztek újabb lövöldözést, majd egy harmadik helyszínről is, az Isar-kaputól. Sörfesztivalt terveztek ma estére a müncheni  Odeonsplatzra, de a rendezvény elmarad.

Norvégiát pontosan öt éve rázta meg Breivik mészárlása  

Breivik 2011. július 22-én nyolc emberrel  végzett , amikor autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd rendőri egyenruhát öltve Utøya szigetére ment, ahol automata fegyverével 69 fiatalt ölt meg egy ifjúsági tábor résztvevői közül. Támadássorozata a valaha volt legtöbb áldozatot követelő terrorista akció volt Norvégiában.