2024. március 29., péntek

A magyar határ elözönlésével fenyegetőznek a migránsok

A belgrádi autóbusz állomáson tiltakozó 300 migráns a tömeg erejével kívánja „legyőzni” a magyar határrendészetet

A belgrádi autóbusz állomás melletti parkban délelőtt óta tiltakozó migránsok közölték, hogy mind a 300-an elindulnak a szerb–magyar országhatárra, hogy ott folytassák a tiltakozást. Mint mondták, egyszerűen elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarország nem hajlandó beengedni őket területére. Mindannyian azzal érvelnek, hogy eszük ágában sincsen Magyarországon maradni – sem Szerbiában –, legtöbbjük Németországba tart.

Ezt mondta az afganisztáni Hemad is, aki szintén Németországba szeretne eljutni. Elmondása szerint a parkban jelenleg afgánok, pakisztániak, irakiak és szíriaiak vesztegelnek. A legtöbben Németországba és Franciaországba utaznának. Hemad közölte, egyikük sem kíván Szerbiában maradni, nem akarnak itt aludni, itt enni, itt humanitárius segélyt kapni. Nyugat–Európába akarnak eljutni és így, vagy úgy, de el is jutnak oda, közölte a férfi.
– Döntöttünk és elmegyünk a magyar határra. Tudom, hogy megnyitják a határt, mert ha ezer ember áll a határ előtt, akkor muszáj lesz megnyitniuk – mondta az afganisztáni férfi.
Hasonlóan nyilatkozott a sajtónak a szintén Afganisztánból érkező Muhamed Faim, aki húsz napja „lakója” a belgrádi parknak. Elmondása szerint korábban már megpróbált átjutni a magyar országhatáron, ám ez nagyon nehéz. Hemzsegő rendőrökről, lovasrendőrökről és mindent megvilágító reflektorokról számolt be. Éppen azért ment vissza Belgrádba, mert kilátástalannak tartotta az átjutást a magyar határon.
Radoš Đurović, a Menedékkérőket Segítő Központ igazgatója szerint a helyzet ismét egyre aggasztóbb Belgrádban, mind több migráns tartózkodik a parkokban. Az autóbusz állomás mellettiben átlagban 300-an alszanak. Đurović értékelése szerint a migránsok egyre rosszabb idegállapotban vannak, türelmetlenek, bizalmatlanok és attól félnek, hogy ha elmennek valamelyik befogadóállomásra, akkor Szerbiában tartják őket. Az országhatárok ellenőrzését egyelőre kezükben tartják a hatóságok, viszont a maihoz hasonló tiltakozások esetleges drámai történések megtörténtére engednek következtetni, emelte ki Đurović. Mint hozzátette, fontos, hogy a migránsokat regisztrálják és fényképes dokumentumokkal rendelkezzenek, de az is fontos, hogy tudják, jelenlegi helyzetükért nem a szerb állam felelős, nem Szerbiára kell dühösnek lenniük. Az emberben végig ott lakozik a félelem, hogy az embereken eluralkodik az elkeseredettség, tömegesen kezdenek el tiltakozni, vagy esetleg erőszakhoz folyamodnak, mondta Đurović.