2024. április 24., szerda

Éhségsztrájkba kezdtek a migránsok Belgrádban

Jobb ellátást és emberibb körülményeket követelnek, de a kitoloncolástól is félnek

A belgrádi autóbusz állomás melletti parkban több száz migráns kezdett éhségsztrájkba ma reggel. A rendőrség fokozta jelenlétét a környéken. A migránsok életkörülményeik, valamint a szerb–magyar határvonal szigorú ellenőrzése, illetve az ott történő incidensek miatt tiltakoznak. Arra panaszkodnak, hogy nem kapnak elegendő élelmiszert.

A menekülteket segítő Info park aktivistái azt mondták, éppen a reggelit készültek kiosztani a migránsok között, amikor egy nagyobb csoport elkezdett tiltakozni. Az aktivisták nem értik a vádat, hogy a migránsok nem kapnak elegendő élelmiszert, mivel elmondásuk szerint a Caritassal együttműködve ezen a reggelen is 1200 adag reggelit sikerült biztosítaniuk.

„Köszönjük Szerbia”, „Éhesek vagyunk és megvertek bennünket a határon”, Becsületes emberek vagyunk” – ezek és ehhez hasonló mondatok állnak a migránsok transzparensein.

Nem sokkal a tiltakozás megkezdését követően a migránsok egyik csoportja elkezdte összegyűjteni a parkban elszórt szemetet. Azt mondták, aktívan szeretnék kivenni részüket a problémák megoldásából. A migránsokat segítő aktivisták szerint az embereket azok a hírek is megrémisztették, hogy a belgrádi rendőrség elszállítja őket a parkból és megtisztítja a területet. Olyan értesülések kezdtek el az emberek között terjedni, hogy azokat, akik korábban Szerbiában menedékért folyamodtak, valamelyik befogadóközpontba szállítják, akik viszont nem tették ezt meg és nem regisztráltak az ország déli határvonalán, azokat Bulgáriába, vagy Macedóniába toloncolják a hatóságok.