2024. március 29., péntek

„Ellopják” a nyugdíjakat

A feketemunka és a szürkegazdaság legnagyobb vesztesei a munkások

A szerbiai szakszervezetek becslése szerint az országban legalább 450 ezer munkás dolgozik szerződés nélkül, azaz bejelentetlenül. A szakszervezetek azokat is ebbe a csoportba sorolják, akik hivatalosan minimálbéréért dolgoznak, a munkaadó tehát ez az összeg után fizeti a járulékokat és az adót. A legtöbb ilyen munkavállaló magánvállalatban dolgozik.

A feketemunka a szürkegazdaság leggyakoribb formája. A legnagyobb vesztesek maguk a munkások, hiszen vagy minimális nyugdíjra számíthatnak, vagy semmilyenre. A szakszervezetek és a közgazdászok szerint egyetlen munkásnak sem lenne szabad elhallgatnia az őt ért jogsértést. Az érintettek a munkafelügyelőséghez, a Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alaphoz vagy az Adóhivatalhoz fordulhatnak segítségért.

– A feketemunka és a szürkegazdaság ellenes küzdelemmel az adócsalás más formáival – elsősorban az áfasikkasztással – is szembeszáll az állam. Ha sikerül csökkenteni a szolgáltatások után fizetendő adó elsikkasztását, a munkaadóknak nem lesz annyi készpénzük, hogy azzal fizessék alkalmazottaikat. Amíg egy országban nagy a munkanélküliség, addig bizonytalan a küzdelem kimenetele. Ezt a munkaadók is tudják – magyarázta Milojko Arsić, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára.