2024. április 16., kedd

A bérleti díj után is adót kell fizetni

A Szerbiai Adóhivatal mindenekelőtt megelőző, nem büntetőeljárásokkal szeretné ösztönözni a lakástulajdonosokat arra, hogy a bérbeadott ingatlanok bérleti díja után fizessék ki az adót.

Az adóellenőrök a napokban felszólították a polgárokat, hogy akik ingatlanjaikat bérbe adják vagy albérlőt tartanak, ezt a törvényt tiszteletben tartva jelentsék be, és fizessék ki a bérleti díjra számolt adót, mielőtt ők rákényszerítenék erre a polgárokat.

Az adóhivatal több módon juthat információkhoz, így elsősorban az adóriasztón keresztül, amikor a polgárok bejelenthetik azokat az ingatlantulajdonosokat, akik az ingatlan bérbeadásából bevételt valósítanak meg. Erre az adóhivatal külön internetes oldalt bocsátott a polgárok rendelkezésére: www.poreskialarm.rs és http://poreskialarm.gov.rs.

A törvény szerint az ingatlantulajdonosok a bérleti szerződés aláírását követő 30 napon belül kötelesek adóbevallást tenni, mert ha ennek nem tesznek eleget és erről az adóellenőrök tudomást szereznek, saját hatáskörük szerint járhatnak el.

Mint az adóhivatal munkatársai a Tanjug hírügynökség kérdésére rámutattak, törvény szabályozza az adóellenőrzési eljárásokat. Ha törvényszegés történik, illetve az adófizető elmulasztja kötelezettségeit, az adószervek rákényszerítik annak teljesítésére.