2024. április 23., kedd
Bégaszentgyörgy

A tragédia elmúlt, a következmények maradtak

Az öt emberéletet követelő tragédia következményeiről, annak az elhárításáról tárgyalt tegnap Bégaszentgyörgyön Aleksandar Vulin, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter. Mint ismeretes, július 2-án, hajnalban öt ember vesztette életét, 25-en pedig megsérültek egy szórakozóhelyi lövöldözésben.

A tömeggyilkosság elkövetője egy helybéli férfi volt, aki – feltehetőleg féltékenységből – automata fegyverből lelőtte korábbi feleségét, annak új barátját és még három vendéget. Az áldozatok többsége fiatal, néhány sérült kiskorú személy. A szórakozóhelyen a lövöldözés pillanatában több százan tartózkodtak. Ugyanis a hétvégén tartották a Csirkefesztivál (Chiken Fest) nevű rendezvényt. Így az áldozatok száma még nagyobb is lehetett volna.
A bégaszentgyörgyi községházán megtartott beszélgetésen jelen volt Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár, Mitar Vučurević, Bégaszentgyörgy polgármestere, Dušan Šijan, Közép-Bánát körzeti elöljárója, valamint a nagybecskereki, az újvidéki és a bégaszentgyörgyi Szociális-gondozó Központok képviselői. A beszélgetés témája pedig azoknak a mobil, szakemberekből álló csoportok munkája volt, amelyeknek az a feladata, hogy lelki segítséget nyújtsanak az áldozatok családjainak és hozzátartozóiknak. Ezekbe a csoportokba a szociális gondozóközpontok szakemberei, pszichológusok, de más szakmabeliek, elsősorban egészségügyi dolgozók kerültek.
– Nem létezik, hogy éppen senki nem tudta jelenteni a rendőrségnek vagy valamelyik másik állami szervnek, hogy az illető automata fegyvert tart az udvarában. Azt viszont senki sem említette, hogy az elkövető házában fegyvertárat találtak. Vajon az emberek már ennyire elfásultak volna, és ebben senki sem látta a valós veszélyt – tette fel a kérdést Aleksandar Vulin.
Mint mondta, a tragédia elmúlt, de a következményei nem.
– Ezért vannak a szociális gondozóközpontok és az egész rendszer, hogy amikor a kamerákat lekapcsolják és elmúlik a szenzáció hajhászása és alábbhagy az érdeklődés, akkor marad a szakemberek csoportja, akik lelkiismeretesen és szorgalmasan dolgoznak azokkal, akik a tragédiát túlélték, a gyerekekkel és a családjaikkal – mondta a miniszter.
Aleksandar Vulin elmondta, hogy többször is beszélgetett a tragédia áldozatainak a hozzátartozóival, és ezeket a beszélgetéseket folytatni fogják. Hangsúlyozta, hogy megtettek mindent annak érdekében, hogy a tragédiában érintett családok ne maradjanak magukra, hogy szükség esetén legyen kihez fordulniuk a lelki, de minden más jellegű segítségért is. A miniszter arról is beszélt, hogy mindent elkövetnek a gazdasági élet felélénkítéséért ebben a fejletlen községben. A csődbe jutott Agroživ baromfi vágóhíddal kapcsolatban – amelyben 1300 dolgozó kapott felmondást – Aleksandar Vulin azt ígérte, hogy az állam megtesz mindent, de megfogalmazása szerint „a gazdaság az egy dolog, amivel szemben a kormány intézkedései egészen mást jelentenek”. Emlékeztetett, hogy néhány hónappal ezelőtt beszélgetett az elbocsájtott dolgozókkal, és az akkor tett ígéretei meg is valósultak: véghezvitték a szociális programot, vagyis a munka nélkül maradt dolgozók nem lettek kisemmizve.