2024. április 25., csütörtök

Sajnálatos és vandál szoborrongálás

Adán ismeretlenek festékkel kenték be a Damjanich-emlékművet – A VMSZ közleményben tiltakozik

Az Ada központjában álló Damjanich János szerb származású honvédtábornok emlékművét a napokban ismeretlenek kék festékkel leöntötték – tudtuk meg Világos Tibortól, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnökétől, aki elmondta, hogy nem tudja, mikor került a festék az emlékműre, neki erről tegnap délelőtt szóltak a helybeliek. Ezután utasította az adai VMSZ-iroda vezetőjét, hogy fényképezze le a bekent emlékművet, amit már a délután folyamán letisztítottak a párt aktivistái.

Világos Tibor kérdésünkre elmondta, hogy nem tettek feljelentést a rendőrségen, hanem az alábbi közleményben kívánják felhívni az illetékesek figyelmét a vandál tettre: A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete sajnálattal és felháborodással észlelte, hogy községünkben újból megjelentek a vandálok! Ma, amikor örömmel látjuk a szerbiai médiában, hogy Brüsszelben az EU megnyitotta a 23. és 24. tárgyalási fejezetet Szerbiának az EU-hoz való csatlakozásáról, amelyben többek között a kisebbségi jogérvényesítésről is szó van (jogharmonizáció-joguralom, korrupcióellenes küzdelem, szabad véleménynyilvánítás, igazságügy és rendőrségi reform…), azt kell látnunk, hogy Ada községben még egy szoborrongálás történik.

Mint tudjuk, a központi parkból korábban ellopták Halász József és Bakos Kálmán mellszobrát. Sajnos a tettesek és a fejszobrok nem kerültek meg, a talpazatok azóta is csupaszon állnak.

Reméljük, az illetékesek megteszik a megfelelő intézkedéseket, hogy hasonló sorsban ne részesüljön Szarvas Gábor, Moholy Nagy László, Rade Popović, vagy akármelyik, községünkben emelt emlékmű!

Községünk polgárai messzemenően ismertek a toleranciáról, és főleg arról, hogy szeretik a szép és kulturált környezetet.

Szeretném felhívni polgártársaink figyelmét arra, hogy küzdjünk az ilyen magatartás ellen, ne engedjük, hogy a sok fáradsággal megteremtett javainkat egyesek ilyen vagy olyan okból megrongálják, ezzel megmételyezve az emberek lelkületét! – olvasható a közleményben.

Emlékeztetőül: a Damjanich-emlékművön látható dombormű Simó Ágoston alkotása, amit a magyarországi testvértelepülés, Budakalász ajándékozott Ada községnek. Az emlékművet 2011 márciusában leplezték le. Röviddel ezután több szerb párt kérte az emlékmű eltávolítását Ada központjából Damjanich János állítólagos szerbellenességére hivatkozva. Az emlékmű ellenzői akkor tüntetést is tartottak a helyszínen, illetve fekete fóliával borították be tiltakozásuk jeleként.