2024. április 19., péntek

„Messze még a Kánaán”

Évi ötszázalékos gazdasági növekedésre volna szükség

Ljubodrag Savić, a belgrádi közgazdasági egyetem professzora a Biznis Magazin újságírójának nyilatkozva azon véleményének adott hangot, hogy Szerbia ismét magas költségvetési deficittel lesz kénytelen szembenézni, ha nem sikerül tartós gazdasági növekedést elérnie. A professzor szerint évi átlag 5 százalékos GDP-növekedésre, a szürkegazdaság visszaszorítására, az adómegfizettetés hatékonyabbá tételére, a felügyelőségek munkájának eredményesebbé tételére és az állami adminisztráció karcsúsítására lenne szükség ahhoz, hogy gazdaságilag előrelépjünk.

A végrehajtó hatalom folytonosságát eredményezték a választások, a kormányfő személye nem változik. Savić szerint ez azt jelenti, hogy a kormány összetételében sem lesznek jelentős változások.

Mindez feltételezi, hogy a most alakuló kormány tevékenységének értékelésével már nem is kell a szokásos száz napot megvárni, ami a parlamentáris demokráciákban bevett gyakorlat. A kormányfő kijelentései szerint a célok nem változnak, így a hangsúly most az eredményességen lesz.

A professzor azon meggyőződésének adott hangot, hogy egy kis és fejletlen ország esetében – mint a miénk – a prioritásokat precízen kell meghatározni, és állhatatosan ki kell tartani véghezvitelükben is. Jelentős beruházások és az ország exportra termelő kapacitásainak kiépítése nélkül nem tudunk felzárkózni. Nagyon fontos a modern technológiák bevezetése, miközben a helyi adottságainkra kell támaszkodnunk.

Savić véleménye szerint a költségvetés kiadási oldalát az állami szervek, a közigazgatás racionalizációjával érhetjük el, miközben úgy kell a közszférában leépíteni, hogy a hatékonyság növekedjék. A költségvetés bevételi oldalát pedig a felügyelőségek szakszerű és hatékony munkájával lehet növelni. Vissza kell szorítani a szürkegazdaságot. A felügyelőségeket szerinte a kormány ellenőrzése alá kellene helyezni, mert tevékenységeikben számos kivetnivalót találni. Sok esetben ahelyett, hogy az állam és azon keresztül a polgárok érdekében tevékenykednének, a felügyelőségek dolgozói gyakran még mindig a saját személyes érdekeiket helyezik előtérbe, ami a korrupció melegágyát képezi.

A professzor szerint a négyéves mandátum nem túl hosszú periódus, de ennyi idő alatt is sokat lehet tenni. Elsősorban olyan közhangulat és ennek nyomán olyan általános értékrend kialakítására kell törekedni, amitől világossá válik, hogy ebben a társadalomban érdemes törvénytisztelőnek, becsületesnek lenni. Ezt úgy érhetjük el, ha a fontos pozíciókra olyan emberek kerülnek, akik erkölcsi és szakmai szempontból is megfelelnek. A kormány pedig azzal növelheti a tekintélyét, ha bebizonyítja, hogy a törvények egyformán érvényesek Szerbia minden polgárára. Azon véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi gazdasági eredmények még nem elegendőek, a növekedés pedig még mindig lassú. A csúcsvezetés optimista megnyilvánulásai nem minden esetben fedik a valóságot és gyakran inkább csak politikai üzenetet hordoznak.