2024. április 24., szerda

Élet a tájházban, sokszínű tartalommal

Kézműves és játéktábor a topolyai tájházban

Vajdaságban elsőként, 1986-ban adták át rendeltetésének a ma is működő, a lakóépület mestergerendájának vésete szerint 1843-ban épült tájházat.

A tíz évvel ezelőtti időszakra is jellemző volt, hogy a védelem alá helyezett, műemlékké nyilvánított topolyai tájház udvarában nyáridőben elsősorban táborok szerveződtek, de 2006 óta folyamatos és rendszeres a programszervezés az említett helyszínen. Amikor tíz évvel ezelőtt a Dombos Fest a szervezőivel együtt biztosított a topolyai Művelődési Ház szabadtéri kulturális programot az érdeklődőknek a tájházban, kikristályosodott: a topolyai és környékbeli művelődési rendezvények látogatói igénylik, hogy szabadtéren, nyugodt, rendezett környezetben színvonalas művelődési tartalmakban részesüljenek. Az azóta eltelt egy évtized hozadéka, hogy immár kulturális intézményünknek vannak olyan programjai, amelyek szorosan a tájházhoz köthetők. Ezeket a főbb, tájházhoz kötődő rendezvényeket, a Szent György-napi évadnyitót, a Szent Iván-napi rendezvényt és a Krumplifesztivált, az Élő tájház elnevezésű pályázaton keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címén a Szekeres László Alapítvány támogatja. Segítségükre az idén is számíthatott kulturális intézményünk, amely ezen alapítványnak köszönhetően a múlt héten ötödízben szervezett bábtábort. Harmadízben rendezték meg 2016-ban, MNT-s támogatással, az idei nyári szünidő első táboraként számon tartott kézműves napközis táborukat, a topolyai tájház autentikus környezetében. Olyan művelődési egyesületek, polgári szervezetek és egyének, tanügyi intézmények által szervezett programok számára is nyitott a tájház és működtetői, melyeknek a profilja a művelődési intézmény által üzemeltetett kiemelt jelentőségű műemlék jellegével is mutatnak rokon vonásokat.

Ügyes kezek a tájházban

Simon Julianna kézműves, valamint Fekete Edit és Stuparić Magda óvónők irányításával először tartanak a héten a topolyai tájházban Ügyes kezek tábora elnevezéssel kézműves és játéktábort, amelynek a programja negyven 5 és 12 év közötti gyermeket igyekszik bevezetni a különféle kézműves technikák mellett a kereten és karmantyúfán történő szövés rejtelmeibe a nyári szünidőben. A kreatív műhelyek programját gyermekjátékok beiktatása egészíti ki a napközis táborban, amely szülői támogatással kerül megrendezésre. A július 18-ától 22-éig, 16-tól 19 óráig zajló foglalkozássorozat keretében többek között sógyurmázással, papírmasé technikával, batikolással, csuhézással, dekupázs technikával ismerkednek meg a résztvevők, de pl. mézeskalácsot, tűpárnát is készítenek. Az elkészült alkotásokból a tábor helyszínén – amelyet a topolyai Művelődési Ház biztosít – pénteken alkalmi tárlat nyílik.