2024. március 29., péntek
Őszre is

Megtelnek a bánáti szórványkollégiumok

A vakáció még nagyban tart, de a bánáti katolikus szórványkollégiumokban már az őszi tanévkezdésre gondolnak. Jó hír, hogy vannak jelentkezők, akik majd a távozó kollégisták helyére kerülnek. Vagyis az elvándorlás és a gyerekhiány ellenére a szórványban még vannak olyan magyar fiatalok, akik itthon akarnak továbbtanulni – lehetőleg a saját anyanyelvükön.

Fiúkollégium a muzslyai plébániatemplom udvarában (Fotó: Kecskés István)

Fiúkollégium a muzslyai plébániatemplom udvarában (Fotó: Kecskés István)

Gizella és Margit nővérek 1996-ban 13 lánnyal indították a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumát. Az elmúlt években a kollégisták száma ötven körül volt. A kollégium szeptemberben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Mint Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető mondta, ezt az alkalmat kihasználják arra, hogy összejöjjenek, ünnepeljenek, és számba vegyék értékeiket. Névadási ünnepet is terveznek: a leánykollégium felveszi Szatmáry Karolina, a nagybecskereki Leánynevelő Intézet (Zárda néven is emlegetik) megalapítójának a nevét. A jubileumra számos programmal, szentmisékkel, kiadványokkal emlékeznek.
Persze készülnek az őszi tanévnyitóra is, amikor 15 új kollégistát (14 elsős középiskolást és egy másodikost) vesznek fel. Velük együtt összesen 52-en lesznek. Négyen a muzslyai épületükben, 48-an pedig a nagybecskereki kollégiumban kapnak otthont. Eddig főleg bánáti lányok jelentkeztek. Az idén lesznek moholi, óbecsei és péterrévei kollégistáik is, viszont nem jelentkeztek Nagykikindáról és Ürményházáról.
A muzslyai Emmausz fiúkollégium 2002-ben nyílt meg. Évről évre feltöltődik, és az intézmény a bánáti szórványmagyarság egyik szellemi központjává terebélyesedett.
A leánykollégiummal együtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Nagybecskereken újra magyar középiskolai tagozatok nyíljanak. Sok bánáti magyar fiatalnak ez az egyetlen lehetősége, hogy minimális anyagi kiadás mellett az anyanyelvén tanuljon. A kollégium megfelel minden követelménynek, immár tornaterme is van. A nyáron további felújításokat végeznek az épületen. Az elmúlt tanévben hatvan kollégistájuk volt, közülük tízen végezték el középiskolai tanulmányaikat. Őszre 15 új kollégistát várnak. Az itt lakó ballagók többsége átlagon felüli eredményt mutatott fel úgy a tanulásban, mint a magaviseletben. Mint Kalapis Sztoján kollégiumvezető mondja, az eddigi tapasztalat alapján a kollégisták többsége az érettségi után folytatja a tanulmányait, és az egyetemeken is helytáll.