2024. április 25., csütörtök

Remélik a menekültszám csökkenését

A magyarkanizsai község segítséget nyújt, amiben tud – A termelők jelentsék be a károkat! – Sajtótájékoztató migránsügyben Horgoson

Tegnap Horgos központjában Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, és Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácselnöke tartott sajtótájékoztatót, melynek apropóját a médiában felröppent migránsválsággal kapcsolatos hírek adták.

Fejsztámer Róbert (Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert (Puskás Károly felvétele)

A polgármester tájékoztatójában vázolta az önkormányzat azon intézkedési tervét, amelynek elsődleges célja a helyi lakosság mezőgazdasági és egyéb kárainak felmérésére, valamint a lakosság biztonságérzetét erősítő intézkedések meghatározása.

– A magyarkanizsai önkormányzat megbízott tisztségviselői már az elmúlt héten napokat töltöttek Horgoson, és a polgárok szemszögéből igyekezték megfigyelni a történéseket – mondta a polgármester.

– Tisztában kell lennünk azzal, hogy községünk területén található az ország legnagyobb és legforgalmasabb határátkelője Magyarország irányába, ebből kifolyólag pedig, amíg a migránsválság meg nem oldódik, folyamatosan számolnunk kell a menekültekkel. Önkormányzatunk számára elengedhetetlen a horgosi helyi közösséggel való folyamatos kapcsolattartás, amely révén naprakészen tudunk informálódni a polgárok helyzetéről, ugyanis az idejekorán történő visszajelzések révén reagálni tudunk a válság okozta kérdésekre. Az önkormányzat napi kapcsolatot tart az illetékes köztársasági hivatalokkal, két minisztériummal, nemzetközi menekültügyi szervezetekkel, valamint a helyi, nagykikindai és szabadkai rendőrséggel. Mindezek mellett pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtunk a helyi Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalatnak és a Magyarkanizsai Vöröskeresztnek, melyek a rendet, tisztaságot, valamint a menekültek ellátását biztosítják. Tesszük ezt annak ellenére, hogy mindez nem tartozik a feladataink közé – sem a magyarkanizsai, sem bármely szerbiai önkormányzatnak. Ezért az orvosi ellátást, útbaigazítást és rendőri felügyeletet átengedjük azoknak a szerveknek, amelyek ezt irányítani és elvégezni hivatottak – mondta Fejszámer Róbert. – Amit viszont napról napra megteszünk, azok a feljelentések az illetékes intézményeknél ismeretlen elkövetők ellen, mégpedig a lakossági kárbejelentéseket követően. Huzsvár Ervin, a községi tanács gazdasági és mezőgazdasági megbízottja, és Sors Róbert tanácselnök az elmúlt napokban körüljárták az érintett mezőgazdasági földterületeket, és személyesen is beszéltek a károsultakkal. A községi mezőőri szolgálat folyamatosan végzi a károk jegyzőkönyvbe vételét, míg az esetek kárbecslését egy szakmai bizottság fogja végezni. Az elmúlt év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy nagyon fontos a pontos jegyzőkönyveztetés és a hivatalos be-, és feljelentés, mivel ennek hiányában semmisnek nyilváníthatóak a károk és sérelmek az állami szervek részéről.

Sors Róbert a következően foglalta össze a menekültek kártételeit:

Sors Róbert (Puskás Károly felvétele)

Sors Róbert (Puskás Károly felvétele)

– A létszámuk növekedésével nőtt az általuk okozott kár nagysága is, amit nagyon megérzett, és folyamatosan érez a falunk. Az állandó jellegű szemetelésük mellett, ahol végigvonul az áradatuk, ott kő kövön nem marad, legyen az érett, éretlen gyümölcs vagy bármi ehető. A halastóban samponnal fürödnek, megmérgezve így a halállományt, hűvösebb idő esetén pedig szőlőkarókat tépdesnek ki a tőkék mellől, és azokat tüzelik el garmadával. Olyan fokú szemetelést végeznek még a falu központjában is, hogy naponta háromszor kell takarítani.

Ezúton szeretném felhívni a falubeliek figyelmét, hogy az őket ért károkról a helyi közösség irodájában tehetnek feljelentést, amelyről tájékoztatva lesz a mezőőri szolgálat jegyzőkönyveztetés céljából, amit pedig a már említett eljárás fog követni – mondta a tanácselnök.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy az átkelőnél várakozó migránsok becsült létszáma 1500 főnyi, akiknek a magyarországi oldalra való átjutása ugyan lassú, de folyamatos. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az ország déli határvidékének hatékonyabb ellenőrzésének, és a menekültek hivatalos befogadó központokba való átvezénylésének köszönhetően ez a szám csökkenni fog.