2024. április 26., péntek

Automata lángossütő és guminő

Kétségtelenül a nyár egyik legkedveltebb étele a lángos. Nincs ez másként Szegeden sem, ahol Vukoszavlyev Gyurica, a lángosok professzora azt vallja, a titok a kiváló alapanyagban keresendő, és abban, hogy a tésztát megfelelő tisztaságú, hőfokú és mennyiségű olajban kell kisütni.

– Mindenki lángossütőnek születik, csak van, aki továbbképzi magát – mondta nevetve a SZUE-ban az idős mester, akit messze földön híres lángosáról ismernek az emberek. Az egyik kollégája szerint sokan csak azért mennek a szegedi fürdőbe, hogy megkóstolják a híres csemegét. A hatvanhat éves mester huszonhat éve kínálja tésztáját a fürdőben. Elmondása szerint a klasszikus, vagyis a sajtos-tejfölös fogy legjobban. – Volt, hogy a francia vendégeink porcukrot vagy lekvárt tettek a sajtos-tejfölös lángosra. Magam is kipróbáltam, és mondhatom, jó ízkombináció, mert ha cukrozom, édes hatású, ha pedig sózom, sós hatású a lángos tésztája – magyarázta Vukoszavlyev Gyurica.

A lángos annyira népszerű, hogy meghódította Amerikát, Ázsiát és Ausztráliát is. A New York Times nemrégiben számolt be egy Amerikában lángost áruló magyarról. A 39 éves Prepuk Zsolt 2014 óta árulja a Wall Street mellett egy food truckból (mozgó büféből) a lángost. Az amerikaiak kedvence a nutellás-banános-mogyorós lángos, de kínál sajtos-tejfölöst, valamint kaliforniai paprikás és szűzpecsenyéset is, amit megszór jalapeno paprikával, uborkával és csiliszósszal. A külföldieket leginkább a fánkra emlékezteti a lángosunk. Ezért eszik sokan édes feltéttel, és az sem zavarja őket, ha előtte már fokhagymával ízesítették a tésztát.

A mestertől megtudtuk, egy magyar cég nemrég feltalálta az automata lángossütőt, alaposan átírva és modernizálva ezáltal a lángoskészítés technológiáját. Az újítás révén a lángos a gofrihoz, a giroszhoz és a pizzához hasonló népszerűségre is szert tehet – számolt be a közelmúltban a sajtó a lángosautomatáról. A feltaláló elmesélte, az automata ötlete egy Venezuelában élő magyar–spanyol házaspárhoz kapcsolódik. A Caracasban élő pár sokszor sütött a barátaiknak lángost, és ezzel nagy sikert arattak. Hagyományos módon készítették, de rengeteg feltéttel, mexikói raguval, lecsóval. A langosautomata.hu oldalon olvashatók a szerkentyű adatai. A gép kapacitása 50-60 lángos óránként. Egy gyors körkérdés a sorban állók között azonnal helyre teszi a dolgokat.

Sokan ismerhetik azt az általános vélekedést, hogy az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé. Ennek ellenére a strandon többen is isszák ezt a nedűt azok közül, akik autóval érkeznek a családjukkal – így legalább az illúzió megvan a napernyő alatt vagy a medence partján, hogy söröztek. Talán felesleges hangsúlyozni: hasonlóan vélekedett a többség az automata lángossütő végtermékéről is…