2024. április 25., csütörtök

A Fiatnál is behúzták a féket?

Lapértesülések szerint a kragujevaci autógyárban leghamarabb 2020-ban kezdenek új modell gyártásába

A Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) gépjárműgyártó vállalattal kapcsolatban korábban többször is felmerült a különböző típusú gépjárművek gyártásának lehetősége. A közelmúltban azonban leépítéseket hajtottak végre. A gyár szakszervezeti képviselői és a kormányalakító közötti legutóbbi tárgyaláson azonban kiderült, hogy egy esetleges új modellről csak 2018-ban tárgyalnak, amikor lejár a FIAT és a kormány között megkötött, tíz évre szóló szerződés határideje.

Szerbia legnagyobb bruttóexportőre, a Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) gépjárműgyártó vállalat kénytelen visszafogni a termelést, és ez azt jelenti, hogy feltehetően nem tud annyi személygépkocsit értékesíteni, mint amennyit a foglalkoztatottak eredeti létszámával, három műszakban legyártani képesek. A dolgozók végkielégítéssel önként távozhattak az üzemből, de máig sem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan hány emberről van szó. A Fiat Chrysler szerbiai leányvállalatának kivitele a múlt évben meghaladta az egymilliárd eurót. Tavaly összesen több mint 100 ezer személygépkocsit gyártottak, az idén pedig – az első félévben – 65 ezer négykerekű gördült le a gyártósorokról, ami még nem maradt el a tavalyi teljesítménytől. Az év második felében azonban valószínűleg már nem érik el az első félévben jegyzett termelési szintet. A leépítési folyamat még júniusban megkezdődött, de már korábban sejteni lehetett, hogy ha nem is állandó jelleggel, de szezonálisan, tehát időnként gondok vannak az értékesítéssel. Már 2015 szeptemberében is egy rövid időre leállították a termelést, azzal az indokkal, hogy alkalmazkodni próbálnak a piaci körülményekhez. Ez diplomatikusan azt jelenti, nem tudnak annyit eladni, mint amennyit gyártanak.

Júniusban Aleksandar Vučić is tárgyalt a cég jövőjéről a Fiat csoportosulás vezérigazgatójával Torinóban. Alfredo Altavilla és a kormányalakító még azelőtt megbeszéleseket folytattak, mielőtt megkezdték a leépítéseket a kragujevaci üzemben. A megbeszélés után a Fiat közleményt adott ki, melyben az áll, hogy szerbiai leányvállalatukat továbbra is a cég stratégiailag fontos részének tartják. Vučić is kijelentette a találkozó után, hogy Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbra is eredményes legyen az együttműködés a Fiat céggel. Az olasz autógyártó által 2008-ban alapított kragujevaci üzemben azonban a munkások mintegy harmada vált munkaerő-felesleggé. Silvia Vernetti, a szerbiai leányvállalat vezetője június elején jelentette be hivatalosan is a leépítést. Nem ismeretes azonban, hogy ez pontosan hány munkást érint, az üzemben ugyanis ezt üzleti titokként kezelik. Augusztusban három hétre ismét leállítják a termelést, akkor ugyanis a dolgozók a szokásos kollektív szabadságukat töltik majd.

Korábban számos találgatás jelent meg azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz új modell, mikor kezdenek új típusú jármű gyártásába, amely felfrissítené a kragujevaci gyár piaci kínálatát, megerősítené pozícióját, esetleg új piacokat is sikerülne meghódítani. A szakszervezet már korábban is a kormányhoz fordult, hogy az esetleges új modellel kapcsolatban kapjanak valamilyen tájékoztatást. A Danas napilap legfrissebb értesülései szerint azonban Vučić és az FCA szakszervezeti képviselőinek legutóbbi megbeszélésén kiderült, hogy 2020-ig a kragujevaci üzemben nem tervezik elindítani új modell gyártását. A következő három évben tehát a FIAT 500L és annak különféle változatai készülnek. 2018-ban jár le a Fiat és a szerb kormány által megkötött, tíz évre vonatkozó szerződés, az esetleges új modellről pedig csak akkor fognak tárgyalni.

A kragujevaci üzemben történt leépítés nemcsak azokat érinti, akik most munka nélkül maradtak és akik végkielégítéssel távoznak. A kapacitáscsökkentés a hazai beszállítókon keresztül is érezteti hatását. A kormányfő azonban utalást tett arra vonatkozóan, hogy egy külföldi beruházó éppen Kragujevacon hamarosan autóalkatrész-üzemet létesít. Ebben egy éven belül 1000–1500 új munkahely nyílna, és ezeket tölthetik majd be azok, akik most úgy döntöttek, hogy távoznak a FIAT-ból.

A szerbiai autóiparhoz megközelítőleg 40 ezer munkahely köthető, közvetve, vagy közvetlenül. A kragujevaci autógyárat Kompanija FCA Srbija d.o.o. Kragujevac elnevezéssel 2008-ban alapították. A FIAT Group Automobiles (FGA) 67, a Szerb Kormány 33 százalékban tulajdonosa a cégnek. A Szerbiában eladott új és használt autók jó része Fiat márkájú. Hosszú évek után tavaly először sikerült növelni az eladott gépkocsik számát a hazai piacon is. Érdekes adat azonban, hogy 2015-ben Szerbiában Škoda Fabia típusú autóból adtak el a legtöbbet, 1186 darabot. Új Fiat 500L személygépkocsit 1079-en vásároltak. A 2015-ös népszerűségi listán a Dacia Sandero következik 496 eladott autóval, Hyundai 20-ból pedig 436-ot értékesítettek.