2024. március 29., péntek

Sokkal kevesebb az erőszak az iskolákban

Az Erőszakellenes Koordinációs Testület 2013-as megalapítása óta azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nagymértékben csökkent az erőszak az újvidéki iskolákban – állítja Vladimir Jelić, a városi tanács oktatással megbízott tagja és az Erőszakellenes Koordinációs Testület elnöke.

Az Erőszakellenes Koordinációs Testület tevékenysége nagymértékben hozzájárult az újvidéki oktatási intézmények biztonsága növeléséhez (Dávid Csilla felvétele)

Az Erőszakellenes Koordinációs Testület tevékenysége nagymértékben hozzájárult az újvidéki oktatási intézmények biztonsága növeléséhez (Dávid Csilla felvétele)

– Az erőszakos cselekmények számának csökkenését úgy sikerült elérni, hogy magasabb szintre emeltük az együttműködésünket a belügyminisztériummal, az igazgatói aktívákkal, a szülők tanácsával és a szociális munkaközpont kiskorúakkal foglalkozó osztályával – magyarázta Jelić.

A testület megalapítása óta több olyan intézkedésre került sor, amelyek elősegítették a biztonság növelését. Az iskolákban és udvaraikban videofelügyeletet működtetnek, közmegvilágítást helyeztek el, és megerősítették a tanárok ügyeleteit is. A diákok azonosító kártyákat kaptak, aminek köszönhetően jobban ellenőrizhető, ki mikor lép be az iskolába. A biztonságot javító felszerelések felszerelését a városi oktatási hivatal kezdeményezésére a városi költségvetésből finanszírozták.

– Az iskolák most sokkal többet foglalkoznak az erőszakos cselekmények megelőzésével, több az ügyeletes tanár, mint azelőtt, és gyakrabban tartanak közös műhelymunkákat a tanulókkal. Mindez azt eredményezte, hogy jelentősen csökkent az erőszakos cselekedetek száma az iskolák környékén, javult a biztonság – magyarázta Jelić.

Az újvidéki rendőrség tavaly összesen 18 iskolai rendőrt alkalmazott, akik 26 oktatási intézményt tartottak felügyelet alatt – írta a Dnevnik napilap. Az iskolák környékének felügyeletére további 60 civilbe öltözött rendőrt alkalmaztak, és 20 járőrcsapatot is alakítottak. Minden hónapban ellenőrző akciót hajtottak végre a karhatalmi erők, de a rajtaütések alkalmával egyszer sem fordult elő bűncselekmény az iskolák területén.

– Az elmúlt év folyamán lebonyolítottuk a Biztonságos gyermekkor elnevezésű rendezvénysorozatunkat, amelynek keretében összesen 272 előadást tartottunk, ezeken 5776 tanuló vett részt – mondta a városi tanács oktatással megbízott tagja.

A biztonság növelésének érdekében a városi költségvetésben először hatmillió dinárt irányoztak elő, majd később ezt az összeget 4 800 000 dinárral bővítették ki. Ennek köszönhetően több iskolában felszerelhették a videofelügyeleti rendszert, egyes iskolák tanulói azonosító kártyákat kaptak, a Mileva Marić Ajnštajn Középiskola bejáratánál pedig fémdetektorokat helyeztek el.

– Az Erőszakellenes Koordinációs Testület az elkövetkező időszakban új összetételben dolgozik majd, ezért még korai beszélni az újabb konkrét lépésekről, de a jövőben is azon dolgozunk majd, hogy növeljük az oktatási intézmények és a tanulók biztonságát – jelentette ki Jelić.